DOLAR 38,3202 0.03%
EURO 43,6409 0.43%
ALTIN 4.078,82-0,42
BITCOIN 35917880,89%
İstanbul
13°

KAPALI

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Global Hazır Giyim Pazarında Daralma ve Türkiye’nin Rekabet Gücü

Global Hazır Giyim Pazarında Daralma ve Türkiye’nin Rekabet Gücü

ABONE OL
21 Ekim 2024 05:48
Global Hazır Giyim Pazarında Daralma ve Türkiye’nin Rekabet Gücü
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Global Hazır Giyim Pazarındaki Daralma ve Türkiye’nin Durumu

Dünya genelinde devam eden savaş ortamı, Avrupa ve ABD pazarlarında resesyon etkisi yaratmakta ve bu durum global hazır giyim pazarında yüzde 15-20 oranında bir daralmaya yol açmaktadır. Özellikle savaş ve siyasi gerginliklerden kaçan alıcıların Türkiye’ye yönelmesi, ancak burada maliyet ve fiyat engelleriyle karşılaşmaları dikkat çekmektedir. 1.79 trilyon dolarlık hacme sahip global hazır giyim pazarının çatı kuruluşu olan Uluslararası Hazır Giyim Federasyonu (IAF) Başkanı Cem Altan, savaş koşulları nedeniyle global pazarda daralmanın süreceğine işaret ediyor. Altan, “Önemli olan hangi ülkenin bu daralmadan daha önce çıkacağı. Türkiye’nin maalesef bu TL değeri ile işi çok zor. İklim değişiklikleri nedeniyle Bangladeş’teki siyasi olaylar, Pakistan ve Vietnam’daki sorunlar alıcı ülkeleri alternatifler aramaya zorluyor. Türkiye’ye gelmek istiyorlar, fakat burada fiyat ve maliyet duvarına çarpıp geri dönüyorlar” şeklinde değerlendirmede bulundu.

Yüzde 40 Pahalı

Gelecek dönemlerde asgari ücretin yanı sıra döviz kuru ve maliyetlerin büyük bir önem taşıyacağını vurgulayan Altan, “Daha ne kadar bu politikalar TL üzerinde baskı yapar bilmiyoruz. Eğer asgari ücret makul seviyede olursa belki maliyetlerimiz biraz daha iyileşir. Ancak maliyetler bu şekilde devam ederse, birçok firma kapanacak ve işçi çıkartmak zorunda kalacak” dedi. Türkiye’nin rakip ülkelere göre %40 daha pahalı olduğunu ve bu durumun rekabet gücünü olumsuz etkilediğini belirten Altan, “ABD gibi ülkelerin aradığı her şey Türkiye’de mevcut. Eğer rekabet gücümüz olsaydı, ihracatımız katlanarak artardı. O rekabet gücünü yakaladığımız an, Türkiye hazır giyim ihracatını hemen %50 artırır, istihdamı artırır ve döviz gelirimizi yükseltir” ifadesini kullandı.

Yüzde 70 Faizle Yatırım Yapamayız

Cem Altan, Türkiye’nin pandemi sonrası dönemde büyük yatırımlar yaptığını, ancak bu yatırımların çoğunun yeni ihtiyaç trendlerine uygun olmadığını da sözlerine ekledi. Dünya genelinde bu tür alanlara yatırım yapan fonların mevcut olduğunu ve Türkiye’deki yatırımcıların bu fırsatları değerlendirmesi gerektiğini ifade etti. Pandemi sonrası yatırım trendinin duraksadığını belirten Altan, “Bu fonlara ulaşamazsak, yüzde 60-70 faizlerle ve kısa dönem kredilerle bu yatırımları gerçekleştiremeyiz. Bazı bankaların uzun vadeli yeşil dönüşüm ve sürdürülebilir fabrika yatırımları için sunduğu krediler mevcut, ancak bunlar yetersiz kalmaktadır” dedi.


En az 10 karakter gerekli