PARÇALI BULUTLU
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik gerçekleştirilen gözaltı işlemi, Avrupa Birliği’nin (AB) gündeminde önemli bir yer edindi. AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ile AB Komisyonu üyesi Marta Kos, bu gelişmelerin Türkiye’nin köklü demokratik geleneğine bağlılığı konusunda ciddi soru işaretleri yarattığını ifade etti. İki yetkili, “AB, Türk makamlarını tam şeffaflık sağlamaya çağırır” dedi.
Demokrasi Vurgusu
Açıklamada şu ifadeler yer aldı: “AB’ye aday bir ülke ve Avrupa Konseyi’nin uzun süreli üyesi olarak Türkiye’nin en yüksek demokratik standartları uygulaması beklenir. Temel haklara saygı ve hukukun üstünlüğü, AB’ye katılım süreci için elzemdir.”
Avrupa Konseyi: Kınıyoruz
Avrupa Konseyi, İmamoğlu’nun gözaltına alınmasını sert bir dille kınadı. Konsey, “Cumhurbaşkanlığı seçiminin önemli adayına yönelik siyasi baskının tüm unsurlarının gözlemlendiğini” belirterek, konuyu 24 Mart’ta gündeme getireceklerini duyurdu. Ayrıca, gelecek hafta yapılacak Kongre oturumunda da bu konu üzerine tartışmalar yapılacak.
‘İnsan Haklarına Saygı Bekliyoruz’
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce, “Türkiye’yi insan haklarına saygı göstermeye ve kendi içişleri çerçevesini uygun bir şekilde ele almaya teşvik edebiliriz. Başka bir ülkenin iç karar alma süreçleri hakkında yorum yapmayacağız. Ancak tüm vatandaşların haklarına saygı gösteren bir yaklaşım sergilemelerini beklediğimizi hatırlatırız” dedi.
Avrupa Ayakta
Almanya’da gençler, İmamoğlu’nun gözaltına alınmasını protesto etmek amacıyla alanlara çıktı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “Yaşananlar ilişkilerimiz için can sıkıcı bir durum” şeklinde yorum yaptı.
SDP’den Destek Geldi
Alman Sosyal Demokrat Parti (SDP), Türkçe ve Almanca bir bildiri yayınlayarak “İmamoğlu’nun yanındayız. Türkiye’nin geleceği siyasi bir keyfiliğe teslim edilmemelidir” ifadelerine yer verdi. Ayrıca, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) Avrupa teşkilatları da Berlin, Frankfurt, Stuttgart ve birçok kentte eylem düzenleyerek “Ya hep beraber, ya hiçbirimiz” sloganını attı.
Scholz: Kötü Bir Gösterge
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “Avrupa ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha da geliştirmek için çok çaba sarf ettik. Ancak bu çerçevede, İmamoğlu’nun gözaltına alınması, çok ama çok kötü bir göstergedir. Bu durum, Türk demokrasisi için olduğu kadar Avrupa ile Türkiye arasındaki ilişkiler açısından da son derece can sıkıcı” diye konuştu.
‘Muğlak İfadelerle Terörist Damgası’
Uluslararası Af Örgütü Avrupa Bölge Direktör Yardımcısı Dinushika Dissanayake, gözaltıları “Barışçıl muhalefete yönelik baskı ve ana muhalefet partisinin hedef alınmasında büyük bir tırmanış” olarak değerlendirdi. Dissanayake, “Muğlak terörle mücadele iddialarının silah olarak kullanılması, toplumun ifade, örgütlenme ve barışçıl toplanma özgürlüğü haklarını kullanma kabiliyetini daha da boğmaktadır” ifadelerini kullandı.
Fransa: Ciddi Sonuçları Olur
Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christophe Lemoine, Paris’in bu karardan “derin endişe duyduğunu” belirterek, “Gözaltılar Türkiye demokrasisi için ciddi sonuçlar doğuracaktır” dedi.