DOLAR 38,2950 0.06%
EURO 43,7285 -0.01%
ALTIN 4.148,75-0,28
BITCOIN 35590605,60%
İstanbul
17°

AÇIK

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
İklim Değişikliği ve Ormanların Sürdürülebilir Gelişimi

İklim Değişikliği ve Ormanların Sürdürülebilir Gelişimi

ABONE OL
26 Şubat 2025 01:24
İklim Değişikliği ve Ormanların Sürdürülebilir Gelişimi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İklim Değişikliği ve Ormanların Önemi

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 4’üncü Tarım Orman Şurası kapsamında düzenlenen “İklim Değişikliği Sürecinde Ormanlar Atölyesi” programına katıldı. Sanayi devriminden bu yana yaşanan teknoloji ve sanayileşmenin, insanların yaşamını kolaylaştırırken çevre kirliliğine yol açtığını vurguladı. Yumaklı, özellikle sera gazı salınımının ekosistem ve insanlar üzerinde olumsuz etkiler yarattığını belirtti. İklim değişikliği konusunu kapsamlı bir şekilde ele aldıklarını ifade eden Yumaklı, “Dünyanın 21. yüzyılın sonuna kadar 4,5 derece daha ısınacağı öngörülüyor. Bu durum, gelecekte karşılaşacağımız sorunların daha da artacağı anlamına geliyor.” dedi.

Ormanların Sürdürülebilir Gelişimi

Yumaklı, iklim değişikliği ile birlikte sadece ormanlarda değil, tarımsal üretimin diğer alanlarında da zararlılarla ilgili ciddi artışlar yaşandığını belirtti. Ormanların sürdürülebilir bir şekilde gelişmesinin önemine dikkat çeken Yumaklı, bu konuda çeşitli çabalar gösterdiklerini dile getirdi.

Kaynak Ayrımı ve Destekler

Yumaklı, ormanların karbon yutak alanları olarak önemli avantajlar sunduğunu vurguladı. “Yeşil Vatan’ımıza ayrılan kaynak, günümüz rakamlarıyla 200 milyar liranın üzerinde. Bu süre zarfında yaklaşık 8 milyar tohum ve fidan toprakla buluşturuldu. Bu sayede 24,3 milyon hektar orman varlığına sahip bir ülke olarak yerimizi aldık.” diyen Yumaklı, kırsal kalkınmanın en önemli unsurlarından birinin ormancılık sektörü olduğunu belirtti. Son 22 yılda 57 projenin 285 bin aileye 34 milyar lira hibe ve destek sağladığını aktardı. Ormanlardan sadece odun değil, odun dışı orman ürünlerinin de ekonomiye önemli katkıları olduğunu vurguladı. Geçtiğimiz yıl orman ürünleri sektörünün ülke ekonomisine 1,4 milyar dolar civarında katkı sağladığını ifade etti.

Orman Yangınlarıyla Mücadele

Yaklaşık 2 bin orman parkının vatandaşların kullanımına açıldığını hatırlatan Yumaklı, 129 ekoturizm rotası bulunduğunu ve 2028 yılına kadar bu sayının 200’e çıkarılacağını duyurdu. Orman yangınlarının %85’inin insan kaynaklı olduğuna dikkat çeken Yumaklı, yangınlarla mücadelede kabiliyet ve kapasitenin artırılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin su atma kapasitesinin 27 uçak ve 105 helikopter ile yaklaşık 450 tona ulaştığını belirtti. Yumaklı, “Arazöz sayısı 3 kat artışla 1766’ya, iş makinesi 6 kat artışla 831’e çıktı. 2 bin 742 ilk müdahale aracı ile birlikte Avrupa’da ilk, dünyada ise ikinci sıradayız.” diye ekledi.

Yeni Ekibin Oluşturulması

Yumaklı, “184’ü akıllı olmak üzere 776 kuleden 7 gün 24 saat ormanlarımızı izliyoruz. 4 bin 796 yangın havuzu, 25 bin orman kahramanı ve yaklaşık 127 bin gönüllü ile ‘Yeşil Vatan’ı koruma konusunda güçlü bir savunma hattı oluşturmayı hedefliyoruz. İklim değişikliğinin etkileriyle orman yangınlarıyla mücadelede daha etkili olmak adına 8 bin 500 kişilik yeni ekip arkadaşlarımızı ilerleyen aylarda kendi bünyemize katacağız.” şeklinde müjde verdi.

Uluslararası İşbirlikleri

Yumaklı, 902 seviye gözlem noktasında ormanların varlık, gelişim ve biyoçeşitlilik açısından periyodik olarak izlenmeye devam edildiğini, bu verilerle risk haritalarının oluşturulduğunu açıkladı. İklim değişikliği ile mücadelede iklime dirençli ormanların oluşturulmasının önemine değinerek, “Kuraklığa, zararlılara ve erozyona karşı yerli türlerin kullanıldığı ağaçlandırma projeleri yürütülüyor.” dedi. Yangın veya diğer sebeplerle zarar gören ormanların, bir sonraki yıl içinde ağaçlandırılması gerektiğini belirten Yumaklı, bu konuda birçok ülkeyle ormancılık alanında işbirliği anlaşmaları imzaladıklarını ifade etti.

Faydaları Artırmak İçin Çalışmalar

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey de, iklim değişikliğinin sel, su taşkınları, kuraklık ve orman yangınları ile her geçen gün daha fazla hissedildiğini belirtti. Ülkenin ormanlarının yarısından fazlasının orman yangınlarına karşı hassas alanlar olduğunu ifade etti. Karacabey, ormanları tehdit eden iklim değişikliği nedeniyle birçok zararlı organizmanın sayısında artış yaşandığını belirtti. “Ülkemizin 54 farklı noktasında, her yıl yaklaşık 1 milyon faydalı organizmayı ormanlarımıza salarak biyolojik mücadele yapıyoruz. Su kıtlığı, ağaçlarımızda strese neden oluyor. Ormanlarımızı sağlıklı tutarak yangın ve böcek zararlarına karşı dirençli hale getirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.


En az 10 karakter gerekli