AÇIK
Türkiye’de işsizlik oranlarının artmasıyla birlikte, birçok vatandaş çözüm arayışına girdi. İş bulamayan bireyler, Türkiye İş Kurumu’nun (İşkur) sunduğu işbaşı eğitim programlarına yöneliyor. Ülkede, işsiz sayısında dikkat çeken bir artış yaşanıyor; şu anda 2 milyon 371 bin 977 kişi İşkur kapısında iş bekliyor. İşsizlikle mücadele eden bu bireyler, İŞKUR’un düzenlediği eğitim programlarına katılarak yeni yetenekler kazanmayı ve aynı zamanda harçlık elde etmeyi umuyor.
Geçtiğimiz yıl 48 bin kişinin başvurduğu bu programlara, 2023 yılının ilk sekiz ayında 44 bin kişi daha katıldı. Katılımcılara günlük 653 lira 93 kuruş ödeme yapılıyor. GENÇ ve YAŞLI KATILIM Bu programlarda yer alan katılımcılar arasında çeşitli eğitim seviyelerine sahip bireyler bulunuyor. 9 bin 884 üniversite mezunu, 64 yüksek lisans mezunu ve bir doktora mezunu da bu eğitimlere katılmak üzere başvurdu. Ayrıca, 65 yaş üstü 7 kadın ve 8 erkek, 60-64 yaş arası 26, 55-59 yaş arası ise 104 kişi de programa katılmak için başvuru yaptı. 15-19 yaş grubundaki gençlerin başvuru sayısı ise 8 bin olarak kaydedildi.
Katılımcıların en çok tercih ettiği meslekler arasında konfeksiyon işçiliği, dikiş makineciliği, çağrı merkezi elemanlığı ve kablo ağı bantlama elemanlığı öne çıkıyor. Ayrıca, 173 kişi torba ve çuval dikme işçiliğinde tecrübe kazanmak için başvurdu. Programlar, günlük 5-8 saatlik eğitim seansları ile haftada en fazla 45 saat ve toplamda 3 ila 6 ay arasında sürmektedir. Ancak, İşkur’a kaydı olmayanlar, 15 yaşından küçükler, emekliler, kurs alacakları yerde işverenin yakın akrabası olanlar ve son bir yıl içinde sigortalı çalışanlar bu programlara katılamazlar.
Üniversite Mezunları da Programlara Katılıyor
İşsizlikle karşılaşan üniversite ve yüksek lisans mezunlarının da İşkur’un işbaşı eğitim programlarına başvurması dikkat çekicidir. Katılımcılar arasında 9 bin 884 üniversite mezunu, 64 yüksek lisans mezunu ve bir doktora mezunu bulunmaktadır. İşkur’da kaydı olmayanlar, 15 yaşından küçükler, emekliler ve son bir yıl içinde sigortalı çalışanlar programlara katılma hakkına sahip değildir. İşbaşı eğitim programları, bilişim ve imalat sektörlerinde en fazla 6 ay, diğer sektörlerde ise en fazla 3 ay sürebilmektedir.