AÇIK
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve beraberindeki 106 kişinin 19 Mart Çarşamba günü gözaltına alınmasının ardından, Türkiye genelinde geniş çaplı protesto gösterileri düzenlenmeye başladı. Olayların patlak verdiği günden bu yana gelişmeleri takip eden dünya basını, özellikle dün gerçekleşen protestolar ile güvenlik güçleri ve öğrenciler arasındaki çatışmaları manşetlerine taşıdı. İşte Türkiye’deki son olaylar hakkında dünya basınının öne çıkan başlıkları:
El Cezire: “Protestocular, ‘sistemik adaletsizlik’ hakkında bir mesaj göndermeyi amaçladıklarını belirtti.”
Katar merkezli El Cezire televizyonu, “Türkiye’nin İstanbul kentinde binlerce kişi, belediye başkanının tutuklanmasını protesto etmek için yürüyüşe katıldı” başlığıyla, Saraçhane’de toplanan çok sayıda insanı ele aldı. Haberde, protestocuların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve yetkililerin, “sokak terörünü” bastıracağı yönündeki uyarısına meydan okuduğu vurgulandı. Ayrıca, protestocuların “Bu hareketin herhangi bir siyasi partiyi desteklemekten ziyade Türk toplumundaki ‘sistemik adaletsizlik’ hakkında bir mesaj göndermeyi amaçladığını” ifade ettikleri kaydedildi. El Cezire, İmamoğlu için “İmamoğlu, Mart 2019’da Türkiye’nin en büyük şehrinin belediye başkanı seçilerek, Erdoğan’a ve çeyrek asırdır İstanbul’u kontrol eden Adalet ve Kalkınma Partisi’ne ‘tarihi bir darbe’ vurdu” ifadelerine yer verdi.
BBC: “İmamoğlu’nun geçen yıl kazandığı seçimler, Cumhurbaşkanı Erdoğan için de kişisel bir darbe oldu.”
İngiltere merkezli BBC, protestoları ele aldığı haberinde, “Erdoğan Türkiye’deki protestoları kınadı, onlarca kişi tutuklandı” başlığını kullandı. Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhalefetin önemli isimlerinden birinin tutuklanmasının ardından Türkiye’de artan protestoları kınadığı belirtildi. Ayrıca, İmamoğlu’nun Erdoğan’ın en güçlü siyasi rakiplerinden biri olarak görüldüğü vurgulandı. BBC, İmamoğlu’nun geçen yıl ikinci kez İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesinin, Erdoğan’ın iktidara geldiğinden bu yana partisinin ilk kez ülke genelinde sandıkta yenilgiye uğramasıyla sonuçlandığını belirtti. Seçimlerin, İstanbul’da büyüyen ve iktidara gelirken İstanbul Belediye Başkanı olan Cumhurbaşkanı için de önemli bir darbe olduğu ifade edildi.
FT: “TCMB’nin 12 milyar dolarlık müdahalesi, siyasi krizin yatırımcı güveni ve piyasa istikrarı üzerindeki etkisinin ciddiyetinin altını çiziyor.”
İngiltere merkezli Financial Times (FT) gazetesi, “Erdoğan’ın rakibinin tutuklanmasının ardından Türkiye lirayı savunmak için 12 milyar dolarlık rekor harcama yaptı” başlığıyla İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından Türkiye ekonomisindeki dalgalanmalara dikkat çekti. FT, “İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB), Türk lirasının ABD doları karşısında yüzde 11’e varan bir düşüşle ‘tarihinin en düşük seviyesine’ inmesinin ardından yaklaşık 12 milyar dolar tutarında döviz rezervi harcayarak, kayıtlara geçen en büyük müdahalede bulunduğunu” belirtti. Bu müdahalenin, “siyasi krizin yatırımcı güveni ve piyasa istikrarı üzerindeki etkisinin ciddiyetinin altını çizdiği” ifade edildi.
CNN: “Erdoğan’ın başlıca siyasi rakibinin gözaltına alınması üzerine Türkiye’deki protestolarda şiddetli çatışmalar yaşandı.”
ABD merkezli CNN televizyonu, “Erdoğan’ın başlıca siyasi rakibinin gözaltına alınması üzerine Türkiye’de protestolar devam ederken şiddetli çatışmalar yaşandı” ifadesini kullandı. CNN, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı İmamoğlu’nun serbest bırakılmasını talep eden göstericiler ile muhalefet destekçileri ve devlet güvenlik güçleri arasında Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde ikinci gün de şiddetli çatışmalar yaşandı” şeklinde bir değerlendirme yaptı.
RT: “Ülke çapında artan protestolar erken seçim ihtimalini güçlendirdi.”
Rusya merkezli Russia Today (RT) yayın kuruluşunda yer alan bir değerlendirme yazısında, “Hükümetin, partisinin ön seçimi öncesinde kilit bir muhalefet liderini hedef alarak riskli bir kumar oynadığı” yorumunu yaptı. Yazıda, “İmamoğlu’nun gözaltına alınması, Türkiye’nin iç siyasi durumunu daha da kötüleştirdi ve olumsuz ekonomik etkileri tetikledi” denildi. Ayrıca, analistlerin İmamoğlu’nun tutuklanmasını, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a desteğin azaldığı bir dönemde güçlü bir rakibi etkisiz hale getirmeyi amaçlayan yetkililerin önleyici bir saldırısı olarak değerlendirdiği aktarıldı. Ülke çapında artan protestoların, erken seçim ihtimalini güçlendirdiği ve hükümeti kampanya döneminden çok önce muhalefetin kilit isimlerinden birini görevden almaya sevk ettiği belirtildi.