İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, İspanya’da ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisi (PP) lideri Alberto Nunez Feijoo ile birlikte Roma’daki Yabancı Basın Derneği’nde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Orta Doğu’daki son gelişmelere dair önemli açıklamalarda bulundu. Tajani, “İsrail’e yönelik Gazze’deki sivillere uygulanan baskılardan ciddi endişe duyduğumuzu belirtmek istiyoruz. Bu durum, askeri çatışmalardan uzak tutulması gereken insani yardım kuruluşlarının çalışanları için de geçerlidir,” şeklinde konuştu.
Tajani, ayrıca bugün Paris’te Orta Doğu’daki durumu değerlendirmek üzere bir araya geleceklerini, bu görüşmelerde gerilimi önlemek için diplomatik düzeyde hangi adımların atılabileceğini tartışacaklarını ifade etti. Gelecek hafta New York’ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu çerçevesinde G7 ülkelerinin bakanlarıyla bir araya gelip Orta Doğu meselelerini ele alacaklarını, esirlerin serbest bırakılması, Filistin halkına yardım ulaştırılması ve bir ateşkes talep ettiklerini de sözlerine ekledi.
Lübnan’da yaşanan olaylar karşısında İsrail’e yaptırım uygulanıp uygulanamayacağına dair bir soruya yanıt veren Tajani, “İsrailli bakanlara tek tek yaptırım uygulanması bence hatadır. Bizim İsrail ile diplomatik diyaloğumuzu kesmememiz gerekiyor,” ifadelerini kullandı. Rusya-Ukrayna Savaşı’na dair bir soruya ise, “Bizim Rusya ile savaşta olmadığımızı belirtmek isterim. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin de ifade ettiği gibi, Rusya ve Çin’in de katılacağı bir barış konferansından yanayım. Bu konferansta Ukrayna’nın teslim olması ya da yenilgiye uğraması gibi bir çözüm önerilmiyor; aksi takdirde bu bir barış anlaşması olamaz,” dedi.
PP lideri Alberto Nunez Feijoo, basın toplantısında İspanya’daki Pedro Sanchez hükümetinin Venezuela ve düzensiz göç politikalarına yönelik sert eleştirilerde bulundu. Feijoo, “İspanyol diplomasisi, kendisini bir diktatörlüğün hizmetine sunmamalıdır. İspanya’nın Venezuela Büyükelçisi değişmeli, Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares istifa etmeli ve Başbakan, İspanya’nın demokrasiden yana olduğunu açıkça belirtmelidir,” dedi.
Düzensiz göç konusuna da değinen Feijoo, İtalya’da Giorgia Meloni hükümetinin uyguladığı düzensiz göçle mücadele stratejisinin başarılı olduğunu ve bu sayede İtalya’ya kaçak yollarla gelenlerin yüzde 60 oranında azaldığını belirtti. İspanya’da ise düzensiz göç oranlarının yüzde 60 arttığını vurgulayarak, kendi ülkesindeki düzensiz göç politikasının başarısız olduğunu ifade etti.