DOLAR 38,2803 0.04%
EURO 43,7852 0.19%
ALTIN 4.106,05-1,31
BITCOIN 36030156,38%
İstanbul
13°

PARÇALI BULUTLU

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
İzmir’de Ani Hava Sıcaklığı Değişimleri ve Sağlık Etkileri

İzmir’de Ani Hava Sıcaklığı Değişimleri ve Sağlık Etkileri

ABONE OL
20 Mart 2025 13:36
İzmir’de Ani Hava Sıcaklığı Değişimleri ve Sağlık Etkileri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İzmir’de Ani Hava Sıcaklığı Değişimleri ve Sağlık Üzerindeki Etkileri

Prof. Dr. Alper Şener, son günlerde Türkiye genelinde yaşanan ani hava sıcaklığı değişimlerine dikkat çekerek, İzmir’de sıcaklıkların 30 dereceye kadar yükselip, birkaç gün içinde 9 dereceye düştüğünü ifade etti. Bu tür ani sıcaklık dalgalanmalarının insan sağlığını olumsuz etkileyebileceğini vurgulayan Şener, özellikle okul çağı çocuklarının bu duruma karşı daha hassas olduğunu belirtti. “Bu dengesiz ısı değişimlerinde çocuklar ve yaşlılar kıyafetlerini uygun şekilde ayarlamakta zorlanabiliyor. Kalın ya da ince giyinme, güneşli yerlerde bulunma gibi etkenler, vücudun terleme ve soğuma süreçlerini etkiliyor,” dedi.

Şener, “Şu anda gribal enfeksiyon döneminden yavaş yavaş çıkıyoruz; ancak bu sıcak-soğuk dengesizliği son gribal enfeksiyonunuzu ya da üst solunum yolu enfeksiyonunu kapmanıza sebep olabilir,” diye ekledi.

Grip ve Alerji Arasındaki Farkı Anlamak

Prof. Dr. Alper Şener, bu dönemde ortaya çıkan her öksürük, geniz akıntısı ve burun tıkanıklığının soğuk algınlığı ya da grip ile açıklanamayacağını belirtti. “Bu tam bir geçiş dönemi; çünkü polenler de havada uçuşmaya başladı. Çiçeklerin tozlaşması ile birlikte bazı belirtiler ortaya çıkıyor. Bu durumda gribal enfeksiyon mu yoksa alerji mi olduğunu ayırt etmek zor olabiliyor,” diye açıkladı.

Alerji ile gribal enfeksiyonu birbirinden ayırt etmenin en önemli parametresinin ateş olduğunu vurgulayan Şener, şu bilgileri paylaştı:

  • Ateş, kas ağrısı ve eklem ağrısı varsa, bu durum gribal üst solunum yolu enfeksiyonunu işaret eder.
  • Ateşin eşlik etmediği burun akıntısı, tıkanıklığı ve hapşırma nöbetleri ile birlikte gözlerde sulanma ve kaşınma gibi belirtiler alerjiye işaret eder.

Yaşlılar için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaşlı hastalarda virüslerin üst solunum yolundan alt solunum yoluna geçiş yapabileceğini belirten Şener, “Bu mevsim dönemlerinde alt solunum yollarına inme riski daha yüksektir. 65 yaş üstü bireylerin grip sezonundan tam olarak çıkmadığımızı unutmamaları önemli,” şeklinde uyarıda bulundu.

Kıyafet Seçiminin Önemi

Şener, ani sıcaklık değişikliklerinde doğru kıyafet seçiminin önemine değinerek, kat kat giyinmenin en iyi yöntem olduğunu ifade etti. Bu sayede sıcaklık arttıkça bir kat kıyafetin çıkarılabileceğini belirtti. Ayrıca, terin emilmesi için pamuklu kıyafetlerin tercih edilmesini önerdi ve terlemeyle vücudun ısı dengesini bozabilecek sentetik kıyafetlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.


En az 10 karakter gerekli