Kış mevsiminin kapıya dayanmasıyla birlikte, soğuk hava koşulları yüz felci riskini artırmaktadır. Uzmanlar, yüz kaslarına gelen sinir liflerinin etkilenmesiyle yüzün mimik kaslarında güçsüzlük gelişmesi sonucu meydana gelen yüz felcine dair önemli uyarılarda bulunuyor. Nöroloji Uzmanı Dr. Makbule Deniz Borucu, bu konuda yaptığı açıklamada şunları belirtti:
“Bell paralizisi, yüz felcinin en yaygın nedenidir ve genellikle ani bir şekilde gelişir. Bu durum, yüz sinirinde şişme ve iltihaplanmaya yol açar. Özellikle Herpes Simpleks adı verilen uçuk virüsü, bu felcin ortaya çıkmasında büyük rol oynar. Virüs, sinir hücrelerini etkileyerek yüz sinirinde iltihaba neden olabilir. Bu iltihap, sinirin şişmesine ve işlevinin bozulmasına yol açar. Sinir, yüz kaslarına sinyal gönderemez hale geldiğinde, felç durumu ortaya çıkar. Ayrıca, kafaya alınan darbeler, cerrahi müdahaleler, zona, keneler aracılığıyla bulaşan Lyme hastalığı ve orta kulak enfeksiyonları gibi rahatsızlıklar da yüz kaslarını kontrol eden sinirlere zarar vererek felce neden olabilir.”
Dr. Borucu, yüz felcinin genellikle ani başladığını ve bazen bir iki gün içerisinde kendini gösterdiğini belirterek, yüz felcinin belirtilerinin neler olduğunu şöyle sıraladı:
“Böyle durumlarda hiç vakit kaybetmeden doktora başvurmanız gerekir. Zaman, bu tip durumlarda en önemli etkendir. Yüz felcinin tedavisi, nedenine göre değişiklik gösterir. Travma, baş, beyin veya boyun tümörlerinde cerrahi müdahale gerekebilirken, inme, Multipl Skleroz ve Guillian Barre Sendromu gibi nörolojik hastalıklarda özellikli tedavi yöntemleri uygulanır.”
“Soğuk Havalarda Yüzü Korumanın Önemi”
Soğuk havalarda yüz felci riskinin arttığını vurgulayan Uzman Dr. Makbule Deniz Borucu, öncelikle yüzü soğuktan korumanın önemine dikkat çekerek, şunları ifade etti:
“Soğuk havalarda mutlaka atkı ve bere takmalı, yüzünüzü koruyacak alternatif maskeler kullanmalısınız. Rüzgâr ve soğuk hava dalgaları, yüz sinirlerinizi kolayca zedeleyebilir. Saçlarınız ıslak veya nemliyken dışarı çıkmamalısınız. Ani sıcaklık değişimlerinden uzak durmak da önemlidir. Elbette, her şeyin temelinde bağışıklık sistemini güçlü tutmak yatıyor. Bu mevsimlerde, bağışıklığınızı güçlendirecek gıdalara yönelmenizde fayda var.”