AÇIK
Avrupa ve Amerika kıtalarında artış gösteren kuş gribi vakalarının Türkiye’de de görülmesi, tarım sektöründe endişelere yol açtı. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Başkanı İbrahim Afyon ve Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği Başkanı Naci Kaplan, konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundular. Tarım ve Orman Bakanlığı ise, Konya’nın Meram ilçesindeki bir yumurta üretim tesisinde kuş gribi vakası tespit edildiğini duyurdu. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, bu durum üzerine bölgenin karantinaya alındığı ve hastalığın ilk tespitinden itibaren etkilenen hayvanlar, yumurtalar ve yemlerin imhasına başlandığı belirtildi. Ayrıca, ülkede salgın olarak değerlendirilebilecek bir durumun söz konusu olmadığı vurgulandı.
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, Türkiye’nin 2005 yılından bu yana bu virüsle yaşamayı öğrendiğini ifade etti. Meram ilçesindeki işletmede yapılan denetimlerde hastalığın tespit edilmesinin ardından, bölgenin derhal karantina altına alındığını belirten Afyon, Bakanlık, valilik ve il müdürlüğünün bölgedeki çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı. Afyon, “Şu anda durum kontrol altında. Sektör adına korkulacak bir durum yok. Oradaki hayvanların, yemlerin ve ham maddelerin giriş çıkışları kesinlikle önlendi. İnsanlar panik yapmasın. Piyasadaki yumurtalarımız kesinlikle ari bölgelerden gelen yumurtalardır,” dedi.
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) Başkanı Naci Kaplan ise, Türkiye’nin göçmen kuşların geçiş yolu üzerinde yer aldığını hatırlatarak, Meram bölgesindeki yumurtacı tavuklarda ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde yabani kuşlardan bulaşan hastalığın tespit edildiğini bildirdi. Bakanlığın hızla hastalığın yayıldığı 10 kilometre çapındaki alanı karantinaya aldığını belirten Kaplan, hastalıklı hayvanların itlafı için karar alındığını kaydetti.
Kaplan, “Broiler” olarak adlandırılan etlik piliç veya sofralık yumurta üreten diğer tesislerde herhangi bir risk olmadığını vurgulayarak, “Etlik piliç ve diğer illerdeki yumurtacı kanatlı üretiminde herhangi bir problem söz konusu değil. Oradaki hayvan varlığı itlafı devam ediyor. Ardından hızlıca o bölgede dezenfeksiyon işlemleri yapılacak ve karantina süresi devam edecek. Daha önce böyle vakalar yaşandığı için sektör olarak tecrübeliyiz. Herkes müsterih olsun, her şey kontrol altında,” dedi.
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akan, kuş gribinin dünya genelinde görülebilen bir hastalık olduğunu ve son dönemde vaka sayısının arttığını belirtti. Özellikle Kuzey ve Orta Avrupa ile Kuzey Amerika’da vakaların yaygın olduğunu ifade eden Akan, Türkiye’de böyle bir vakanın ortaya çıkmasının normal olduğunu söyledi. “Geçmiş yıllarda da kuş gribi vakalarını yaşadık. Sektörün deneyimi var. Bakanlığın bu konuda dünya standartlarında uygulamaları bulunuyor. Önlemler alındığında hastalığın herhangi bir tehlikesi yok. Şu an için insan sağlığıyla ilgili herhangi bir tehdit söz konusu değil,” diye ekledi.
Bakanlığın hem merkez hem de taşra teşkilatının hastalıkla ilgili yapılması gerekenleri etkili bir şekilde uyguladığını dile getiren Akan, sektörün de Bakanlık ile iş birliği yaparak hastalığın bir an önce kontrol altına alınması ve takibinin yapılması gerektiğini belirtti. Akan, Türkiye’nin iç tüketimi karşılarken aynı zamanda ihracatçı bir konumda olduğunu vurgulayarak, “Böyle bir vaka çıktığında ihracatın bazı ülkelere yapılması engelleniyor. O nedenle hem bu vakaların kontrolü hem de bundan sonraki sürecin izlenmesi, iç tüketimin devamlılığı ve artan ürünlerin yurt dışı pazarlara sunulması açısından kritik bir dönemdir,” dedi.
Akan, “Bu sürecin insan sağlığına herhangi bir olumsuzluk olmadan atlatılacağını düşünüyorum,” diyerek sözlerini tamamladı.