AZ BULUTLU
Türkiye’de kanser hastaları ve tiroid problemleri yaşayan bireyler için yaygın olarak reçete edilen ‘levotiroksin’ bazlı ilaçlarla ilgili dikkat çekici bir araştırma yayımlandı.
Johns Hopkins Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bu çalışma, levotiroksin kullanımının yaşlı bireylerde önemli ölçüde kemik kaybına yol açabileceğini ortaya koydu. Araştırma bulguları, özellikle uzun süreli kullanımın olumsuz etkilerini gözler önüne seriyor.
Türkiye’de Levotiroksin Kullanımı
Çalışmanın detayları üzerine değerlendirmelerde bulunan radyoloji uzmanı ve araştırmanın ortak yazarı Prof. Dr. Shadpour Demehri, ilaçların kullanım talimatlarına uyulsa dahi kemik erimesi vakalarında artışın durmadığını vurguladı. Tiroid bezleri, boyun bölgesinde yer alan ve kelebek şeklinde bir organ olarak bilinir; bu bölgedeki sağlık sorunları için levotiroksin reçete edilmektedir. Türkiye’de bu ilaçların kullanımı oldukça yaygındır.
Araştırmanın bir diğer yazarı olan Dr. Elena Ghotbi, İngiltere’de levotiroksin kullanma gerekliliği olmayan birçok hastaya bu ilaçların reçete edildiğini, dolayısıyla gereksiz yere ilaç kullanımının yaygınlaştığını belirtti.
Uzmanların Uyarıları
Uzmanlar, levotiroksin gibi ilaçların yalnızca gerçekten ihtiyaç duyan hastalar tarafından kullanılması gerektiğini belirtmektedir. Yanlış kullanım durumunda, tiroid bezlerinin işlevselliğinin azalabileceği ve geçmişte ilaç kullanması gerekmeyen kişilerin bile ömür boyu levotiroksin kullanmaya mahkum olabileceği hatırlatılmaktadır.
Doktor ile Görüşmeden Kullanmayın
Daily Mail’de yer alan habere göre araştırmacılar, levotiroksin kullanan ve tiroid uyarıcı hormon seviyeleri ‘normal’ olan hastalarda bile kemik kütlesi ve yoğunluğunda kayıplar yaşandığını ifade ediyor. Johns Hopkins Üniversitesi’nde endokrinoloji doçenti olan Dr. Jennifer Mammen, levotiroksin kullanan bireylerin tedavi süreçlerini mutlaka bir doktor ile değerlendirmeleri ve tiroid fonksiyon testlerini düzenli olarak takip etmeleri gerektiğini vurguladı. Dr. Mammen, “Bu popülasyonda levotiroksinin olası yan etkilerine karşı tedavi endikasyonlarının gücü tartılarak bir risk-fayda değerlendirmesi yapılmalıdır,” dedi.
Araştırmanın tamamı, gelecek hafta Chicago’da düzenlenecek Kuzey Amerika Radyoloji Derneği’nin yıllık toplantısında sunulacaktır.