DOLAR 35,2591 0.16%
EURO 36,7321 0.08%
ALTIN 2.962,080,28
BITCOIN 3354258-0,34%
İstanbul
10°

HAFİF YAĞMUR

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Maksimum Uyku Arayışı: Sleepmaxxing ve Tehlikeleri

Maksimum Uyku Arayışı: Sleepmaxxing ve Tehlikeleri

ABONE OL
28 Eylül 2024 23:36
Maksimum Uyku Arayışı: Sleepmaxxing ve Tehlikeleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sleepmaxxing: Maksimum Uyku Arayışı

Sleepmaxxing: Maksimum Uyku Arayışı

Son dönemde, Sleepmaxxing yani Türkçesiyle maksimum uyku, potansiyel rahatsızlıkları ortadan kaldırarak ve çeşitli uyku iyileştirici araçlar kullanarak uykularını mükemmelleştirmeye çalışan gençlerin arasında popüler hale geldi. Ancak uzmanlar, Z kuşağının bu ‘maksimum uyku’ konusundaki tehlikeli takıntısına karşı uyarıyorlar.

Tehlikeli Yöntemler ve Uygulamalar

İyi bir uyku arayışının popülaritesi son aylarda artış gösterirken, gençler uyku kalitelerini artırmak adına bazı uzmanlar tarafından önerilmeyen yöntemlere başvuruyorlar. Bu yöntemler arasında ağız bantlama, alkolsüz kokteyl tüketimi ve ayaklara magnezyum sürme gibi uygulamalar öne çıkıyor. Z kuşağının uykuyu iyileştirme saplantısı, özellikle TikTok platformunda büyük bir patlama yaşadı. TikTok’ta paylaşılan içerikler, koyun saymak ya da yastığa lavanta yağı damlatmak gibi basit yöntemlerin ötesine geçerek, uyku getiren kokteyller ve ağız bantlamalarını içeriyor.

Ağız Bantlama: Riskler ve Tehlikeler

Daha kaliteli bir uyku elde etmek amacıyla sıkça kullanılan yöntemlerden biri olan ağız bantlama, horlama ve kötü nefesi azaltma amacıyla da tercih ediliyor. TikTok’ta bu uygulamanın 250 milyondan fazla etiketi bulunuyor ve birçok video, insanların daha iyi bir gece uykusu almak için bu “uyku hilesini” kullandığını gösteriyor. Ancak uzmanlar, olası risklerin altını çiziyor. Ağız bantlamanın, uyku sırasında boğulma riskini artırabileceği ve bu uygulamanın uyku kalitesini iyileştirdiğine dair bir kanıt bulunmadığı belirtiliyor. Ayrıca, bu uygulama, ‘uyku apnesi’ gibi ciddi uyku bozukluklarını da kötüleştirebilir.

Kokteyl ile Uyumak: Yeni Bir Trend

Z kuşağının daha iyi bir uyku almak için benimsediği yeni yöntemlerden biri de Sleepy Girl Mocktail adı verilen bir karışımı içmek. Bazı uzmanlar, bu alkolsüz kokteylin içinde yer alan magnezyumun müshil etkisi yapabileceği nedeniyle yarardan çok zarar getirebileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Beslenme uzmanı Toby King, yüksek dozda magnezyumun bağırsak ve midedeki kasları gevşeterek aciliyet hissini artırabileceğini vurguluyor. Ayrıca, içeceğin içindeki kiraz elementinin şekerli olmasının, kan basıncını artırarak uykuya dalmayı zorlaştırabileceği de belirtiliyor.

Mükemmel Uyku Arayışı: Ortosomni

Mükemmel bir uyku alma konusunda sağlıksız bir takıntı içerisine girilmesine ortosomni adı verilmektedir. Bu terim ilk olarak 2017 yılında Rush Tıp Fakültesi ve Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar tarafından tanımlanmıştır. Araştırmalar, uyku sorunları nedeniyle kendilerine teşhis koyan kişilerin sayısında bir artış olduğunu göstermektedir. Araştırmacılar, bu saplantıyı yeme bozukluğu olan ortoreksiya ile kıyaslayarak, giderek artan bir ‘ideal uyku için mükemmeliyetçi arayışın’ endişe verici olduğunu dile getirmektedir.

En az 10 karakter gerekli