DOLAR 35,2509 0.15%
EURO 36,7014 0.01%
ALTIN 2.964,010,33
BITCOIN 3333498-0,46%
İstanbul
10°

HAFİF YAĞMUR

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Mobil Cihaz Kullanımının Çocuk Sağlığı Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Mobil Cihaz Kullanımının Çocuk Sağlığı Üzerindeki Olumsuz Etkileri

ABONE OL
13 Ağustos 2024 10:48
Mobil Cihaz Kullanımının Çocuk Sağlığı Üzerindeki Olumsuz Etkileri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mobil Cihaz Kullanımının Çocuk Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Mobil Cihaz Kullanımının Çocuk Sağlığı Üzerindeki Etkileri

Pazartesi günü JAMA Pediatrics’te yayımlanan bir çalışma, küçük çocukların mobil cihazlarda geçirdikleri sürelerin son yıllarda önemli ölçüde arttığını ortaya koydu. 2020 yılında günde yalnızca beş dakika olan ortalama kullanım süresi, 2022’de günde yaklaşık 55 dakikaya yükseldi. Özellikle 4 yaşındaki birçok çocuğun kendi mobil cihazına sahip olduğu belirtiliyor.

Yapılan araştırmalar, ekran başında çok fazla zaman geçirmenin, okul öncesi çocukların sağlığını, akademik başarısını ve sosyal becerilerini olumsuz etkileyebileceğini göstermektedir. Ebeveynleriyle yeterince etkileşimde bulunmayan çocuklar, duygularını nasıl düzenleyeceklerini öğrenme fırsatını kaybediyorlar. Ayrıca, sosyal becerilerini geliştirmek için başkalarıyla oyun oynamaları da engelleniyor.

Bu çalışma için Nova Scotia’dan 315 çocuğun ebeveynleri, çocuklarının 2020’de 3,5 yaşındayken, 2021’de 4,5 yaşındayken ve 2022’de 5,5 yaşındayken iPad, tablet veya diğer mobil cihaz kullanımlarını raporladılar. Araştırmaya katılan çocukların tablet kullanım süreleri şu şekilde belirlendi:

  • 3,5 yaşında haftada ortalama 6,5 saat
  • 4,5 yaşında haftada 6 saat 42 dakika
  • 5,5 yaşında haftada 7 saat

Araştırmacılar, 3,5 yaşındaki çocuklarda tablet kullanımının, bir yıl sonra daha fazla öfke ve hayal kırıklığı belirtileriyle ilişkili olduğunu buldular. Ayrıca, bu çocukların daha ileriki yaşlarındaki öfke nöbetlerinin de tablet kullanımının artmasıyla bağlantılı olduğu tespit edildi.

Uzmanlar Günde 1 Saati Yeterli Görüyor

Amerikan Pediatri Akademisi, 2 ila 5 yaş arasındaki çocuklar için ekran süresinin günde bir saatle (veya haftada toplam yedi saatle) sınırlı tutulmasını önermektedir. Araştırma sonuçları, ebeveynlerin çocuklarının erken yaşlarda tablet kullanımlarının öfke ve hayal kırıklığı ile başa çıkma yeteneklerini bozabileceği ve bu durumun küçük çocuklarda artan patlamalara yol açabileceği konusunda dikkatli olmalarını öneriyor.

Ancak araştırmada, okul öncesi çocukların izlediği içeriğin kalitesi, yani çocukların kitap okuyup okumadıkları ya da video izleyip izlemedikleri dikkate alınmamıştır. Açıklamalarında, “Bazı uygulamalar ve programlar, çocukların duygusal düzenleme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir,” ifadelerine yer verildi. Bununla birlikte, uzmanlar, içeriğin ne olursa olsun çocuklara tablet kullandırma süresinin sınırlı tutulması gerektiği konusunda uyarıyorlar.

En az 10 karakter gerekli