AZ BULUTLU
Bu yıl okulların açılmasıyla birlikte, kırtasiye ürünlerinde yüzde 300’e varan büyük zamlar yaşandı. Bu durum velilerin bütçelerini ciddi şekilde etkiledi. Okul alışverişinde fiyatların enflasyonun çok üzerinde bir artış göstermesi, ailelerin alışveriş sepetlerini küçültmesine neden oldu. 23 Ağustos ile sona eren hafta itibarıyla, banka kartı ve kredi kartı ile yapılan toplam işlem tutarı yıllık bazda yüzde 77.68 artarak 313 milyar liraya ulaştı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından sağlanan sektörel kart harcama verileri, 16-23 Ağustos döneminde ‘eğitim, kırtasiye ve ofis malzemeleri’ için harcanan miktarın 21 milyar 887.6 milyon lira olduğunu ortaya koydu.
Bir haftalık süre zarfında eğitim için (kırtasiye ve ofis malzemeleri) yapılan harcama, 3 milyon 989.1 bin adet kartlı işlemle gerçekleştirildi. Geçtiğimiz yıl eğitim hazırlıklarının yoğunlaştığı 1 Eylül ile biten haftada, aynı kategorideki harcama tutarı 11 milyar 628.3 milyon lira olarak kaydedilmişti ve işlem adedi 4 milyon 77 bini bulmuştu. Bu veriler, sepetlerin küçüldüğünü, ancak harcamanın rekor seviyelerde arttığını gösteriyor.
Yapılan hesaplamalar, bir yıl önce (1 Eylül ile biten hafta) işlem başına ortalama kart harcama tutarının 2 bin 850 TL olduğunu, bu yıl ise 23 Ağustos ile biten haftada 5 bin 490 TL’ye çıktığını ortaya koyuyor. Bu durum, bir yıl içinde işlem başına düşen ortalama harcama tutarında yüzde 93’lük bir artış yaşandığını gösteriyor. Marketler ve alışveriş merkezlerinde ise 16-23 Ağustos haftasında toplam 54 milyar 109.9 milyon lira tutarında kartlı harcama yapıldı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından açıklanan haftalık verilere göre, bireysel kredi kartı borcu 23 Ağustos itibarıyla haftalık 34 milyar 697 milyon lira artış göstererek 1 trilyon 538.5 milyar liraya yükseldi. Bu borç tutarının 994.7 milyar lirası taksitsiz, 544 milyar lirası ise taksitli kredi kartı borçlarından oluşuyor. Temel ihtiyaç harcamaları için kullanılan taksitsiz ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 107.3 oranında artış göstermiştir.
BDDK verilerine göre, takipteki bireysel kredi kartı borçları 23 Ağustos itibarıyla 39 milyar 901 milyon liraya ulaşmış durumda. Geçen yılın aynı döneminde bu tutar yalnızca 10 milyar 978 milyon lira seviyesindeydi. Bu veriler, ekonomik sıkıntıların ve artan yaşam maliyetlerinin tüketiciler üzerindeki etkisini net bir şekilde ortaya koyuyor.