DOLAR 35,2086 0.02%
EURO 36,7961 0.02%
ALTIN 2.968,290,01
BITCOIN 3384513-0,61%
İstanbul

AÇIK

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Okul İhtiyaçlarında Artan Tamir Talepleri

Okul İhtiyaçlarında Artan Tamir Talepleri

ABONE OL
27 Ağustos 2024 13:12
Okul İhtiyaçlarında Artan Tamir Talepleri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Okul İhtiyaçları İçin Tamir Yolu

Yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde, çocuklarının okul ihtiyaçlarını karşılama telaşına giren veliler, ilk, orta ve lise öğrencilerinin kullandığı çanta ile üniversite öğrencilerinin valiz ve bavul fiyatlarının yüksekliği nedeniyle eski eşyalarını tamir ettirmeyi tercih ediyor. Yozgat’ta, alım gücünün eridiği bu dönemde, veliler çocuklarının daha önce kullandıkları okul çantalarının, valiz ve bavulların bozulan fermuarlarını, kırılan tekerleklerini tamir ettirmek için ayakkabı tamircilerinin kapısını çalmaya başladı.

Okulların açılmasına sayılı günler kala, ayakkabı tamir ustaları, ayakkabı tamirinden ziyade çanta ve valiz tamiratına yoğunlaştıklarını belirtiyor. Ustalar, okul çantaları ve valizlerin fiyatlarının oldukça pahalı olmasına rağmen kalitelerinin de düşük olduğunu vurguluyor. Üreticilerin maliyetleri düşürmek amacıyla kalitesiz malzeme kullandıklarını ifade ediyorlar.

“ÇOCUKLAR HAMALLIK YAPIYOR, ÇANTA TAŞINMIYOR”

50 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan 67 yaşındaki Yaşar Kaymaz, çantaların kalitesizliğinin öğrencilerin taşıması gereken kitap ve defterlerin ağırlığına dayanamamasına neden olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

  • “60 senedir bu mesleği yapıyorum, tam olarak 50 yıldır çalışıyorum. Üretimde düzensizlikler var. Milli Eğitim Bakanlığı’na sesleniyorum; ders sayısını azaltmaları gerekiyor, beş ders ve beş kitap yeterli olurdu. Ancak 15 adet kitap veriliyor, bu da çocukların sırtındaki yükü artırıyor. Çantalar yeterli değil, öğrenciler bu ağır yükü taşımakta zorlanıyor. 15 defter ve 15 kitapla nasıl başa çıkacaklar? Hamallık yapıyorlar.”

“İKİ BİN LİRADAN AŞAĞI VALİZ YOK”

Kaymaz, üniversiteye gidecek öğrencilerin valiz alımında da sorun yaşadığını belirterek, “Bir valiz tamir ettirmek 300-500 liraya mal oluyor. Ancak pazarda 2 bin 500 liradan, 2 bin liradan aşağı valiz bulmak neredeyse imkansız. Bu durumda ne yapacaklar? Çin malı ürünler Türkiye’ye yığılmış durumda. Ben burada kar ediyorum, ama yazık ki vatandaş da zor durumda.” dedi.

Kaymaz, ayrıca, “Denetim yapılmalı, düzgün mal ürettirilmeli. Çin malı yerine, Türkiye’de üretilen kaliteli ve uygun fiyatlı ürünlerin satılması sağlanmalı. Ülkemizde sağlam üreten esnaflarımız var, bunlar desteklenmeli.” diye ekledi.

OKULA GİTMEDEN YIRTILIYOR

Okul malzemelerinin fiyatlarının aşırı yükseldiğine dikkat çeken Kaymaz, “500 liraya satılan bir çanta artık 2 bin 500 liraya çıkmış durumda. Bu durumda, velilerin 10 bin lira maaşıyla çocuklarına yeterli malzeme alması mümkün mü? Bir çocuğuna çanta alırken diğer çocuğuna ne olacak? Ev kirasını nasıl ödeyecek?” şeklinde konuştu.

Kendisi, “Maliyetleri düşürüyoruz derken, kaliteli mal üretiminden de vazgeçiliyor. Kalitesiz malzemelerle üretilen ürünler, çocuklar okula gitmeden yırtılıyor. Herkes yeni bir ürün almak zorunda kalsa, bu durum nasıl sürdürülecek?” diyerek endişelerini dile getirdi.

En az 10 karakter gerekli