AÇIK
Samsun Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen “Tanıdan Müdahaleye Otizm” temalı 1’inci OMÜ Gelişimsel Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (OGEM) Otizm Sempozyumu’na konuşmacı olarak katılan Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı ve Özel Eğitim Bölümü Otizm Spektrum Bozukluğu Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerife Yücesoy Özkan, 30 yılı aşkın bir süredir özel eğitim alanında çalıştığını ve son 20 yıldır otizmli çocuklar ve gençlerle ilgili çeşitli projeler geliştirdiğini belirtti.
Prof. Dr. Özkan, otizmle ilgili gerçekleştirilen çalışmaların önemine dikkat çekerek, “Otizm eylem planı, 2’nci otizm eylem planının hazırlanmasıyla birlikte illerde otizmle ilgili projelere yönelik çalışmalar başladı. Samsun, bu bağlamda bir sempozyum düzenleyerek önemli bir adım attı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın yürüttüğü bu tür çalışmalar, otizmle ilgili farkındalığın artırılması açısından kritik bir rol oynamaktadır. Bu eylem planı, Türkiye’de bakanlıkların, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının (STK) ve yerel yönetimlerin bir araya gelip iş birliği yapmasını öngörüyor. Bu sempozyum, bu iş birliğinin güzel bir örneğini sunmaktadır.” şeklinde konuştu.
DÜNYADA 36 ÇOCUKTAN BİRİ OTİZMLİ DOĞUYOR
Türkiye’de yaklaşık 2 milyon otizmli bireyin bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Özkan, şu bilgileri paylaştı: “Dünya genelinde yapılan çeşitli araştırmalar, özellikle en son veriler, aslında Amerika kaynaklıdır; ancak bu veriler genellikle benimsenmektedir. Buna göre, her 36 çocuktan biri otizm spektrum bozukluğu tanısı almaktadır. Ancak bu rakamlar ülkeden ülkeye değişiklik göstermektedir. Türkiye’deki otizm yaygınlığını belirlemek, bu eylem planının temel amaçlarından biridir. Çeşitli kuruluşların yayınladığı istatistiklere göre, Türkiye’de yaklaşık 2 milyon otizmli birey olduğu tahmin ediliyor. 0-18 yaş arasındaki çocukların da 700 – 800 bin civarında olduğu öngörülmektedir. Ancak, yalnızca 2 milyon otizmli birey var demek yeterli değildir; her bir aile için ortalama 4 kişi hesaplandığında, aslında yaklaşık 8 milyon insan otizmden etkilenmektedir.
Bu bağlamda, otizmin yaygınlığının ne denli yüksek olduğunu değerlendirip, adımları buna göre planlamak önemlidir. Otizm, doğuştan gelen bir nöro gelişimsel farklılık olarak tanımlanır ve genellikle ilk 3 yaşta kendini göstermeye başlar. Dünya genelindeki istatistikler, her 36 çocuktan birinin otizmli olduğunu göstermektedir ki bu, aslında 3 çocuktan birinin otizmli olduğu anlamına gelir. Dolayısıyla, sınıflarımızda, iş yerlerimizde, toplumsal yaşamda ya da bindiğimiz otobüste, etrafımızdaki insanların her 3 kişiden birinin otizmli olduğunu bilerek yaşamak, toplumsal duyarlılığı artıracaktır.”