DOLAR 35,2631 0.17%
EURO 36,6894 -0.02%
ALTIN 2.962,950,30
BITCOIN 3326978-0,02%
İstanbul
10°

HAFİF YAĞMUR

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Pakistan’da Mpox Vakaları Artıyor: Sağlık Durumu ve Önlemler

Pakistan’da Mpox Vakaları Artıyor: Sağlık Durumu ve Önlemler

ABONE OL
16 Ağustos 2024 12:36
Pakistan’da Mpox Vakaları Artıyor: Sağlık Durumu ve Önlemler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Mpox Vakaları ve Sağlık Durumu

Geo News televizyonunun haberine göre, Hayber Pahtunhva eyaletinde sağlık yetkilileri, bir Körfez ülkesinden gelen bazı bireylerde mpox teşhisi koydu. Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sacid Şah, bu kişilerin viral enfeksiyona bağlı hafif semptomlar gösterdiğini fakat bulaşmayı önlemek amacıyla temasa geçenlerin takibinin yapıldığını ifade etti. Ayrıca, bu kişilerden alınan numunelerin doğrulama için Ulusal Sağlık Enstitüleri’ne gönderildiğini duyurdu.

Pakistan’da Nisan 2023’ten bu yana, biri ölümle sonuçlanan toplam 11 mpox vakası bildirildi. Bu durum, ülkede halk sağlığı açısından önemli bir endişe kaynağı oluşturuyor.

HALK SAĞLIĞI ACİL DURUMU

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, M çiçeği virüsünün Afrika ve diğer bölgelerde uluslararası yayılma potansiyelini göz önünde bulundurarak, 14 Ağustos’ta DSÖ Acil Durum Komitesini toplama kararı aldı. Komite, M çiçeği virüsüyle ilgili durumun uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu teşkil ettiğine dair tavsiye görüşünü kamuoyuna açıkladı. Bunun yanı sıra, Afrika Birliği de kıta genelinde hızla yayılan M çiçeği virüsüne karşı acil durum ilan etti.

M ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ

M çiçeği virüsü, fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte bireylerden insanlara bulaşabilmektedir. Bu virüs, vücutta meydana gelen döküntülere dokunmak, bu döküntülerin temas ettiği giysi, çarşaf, havlu gibi nesneleri kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek suretiyle yayılmaktadır. İlk belirtiler, virüsü kaptıktan sonra 5 ila 21 gün içinde ortaya çıkabilir.

Virüs genellikle yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişme, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklar gibi semptomlarla kendini gösterir. Özel bir tedavi yöntemi olmamakla birlikte, hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılmaktadır. Vakaların çoğu, hastalığı hafif geçirir ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşur.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), “maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)” ismini, 2022 yılında ırkçılık ve ayrımcılık endişeleri nedeniyle “mpox” olarak değiştirmiştir.

En az 10 karakter gerekli