DOLAR 38,4246 0.21%
EURO 43,7107 -0.16%
ALTIN 4.141,550,30
BITCOIN 36002530,49%
İstanbul
12°

KAPALI

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Prof. Dr. Yusuf Yılmaz’dan Siyah Çayın Sağlığa Faydaları Üzerine Önemli Çalışma
  • Gazete Köşesi
  • Sağlık
  • Prof. Dr. Yusuf Yılmaz’dan Siyah Çayın Sağlığa Faydaları Üzerine Önemli Çalışma

Prof. Dr. Yusuf Yılmaz’dan Siyah Çayın Sağlığa Faydaları Üzerine Önemli Çalışma

ABONE OL
20 Şubat 2025 01:48
Prof. Dr. Yusuf Yılmaz’dan Siyah Çayın Sağlığa Faydaları Üzerine Önemli Çalışma
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, dünyada sudan sonra en fazla tüketilen içecek olan siyah çayın insan sağlığı üzerindeki olumlu etkilerini araştıran uluslararası klinik çalışmaların derlendiği önemli bir makale kaleme aldı. Bu çalışma, yüzlerce araştırma arasında günde 3-5 bardak çay tüketiminin kalp sağlığına katkıda bulunduğunu, çay içindeki maddelerin damar sertliğini azalttığını ve kandaki yağ miktarını düşürdüğünü ortaya koyan bulguları içermektedir. Yılmaz’ın bu akademik çalışması, Uluslararası Gıda Bilimleri ve Beslenme Dergisi International Journal of Food Sciences’da yayımlandı.

BİLİMSEL FAYDALARI TEK BİR MAKALEDE

Rektör Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, siyah çayın insan sağlığına olan faydalarını bilimsel makalelerden derleyerek tek bir eser haline getirdiğini ifade etti. Yılmaz, “Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, çay alanında ihtisas üniversitesidir. Çay, dünya genelinde sudan sonra en fazla tüketilen içecektir; bu nedenle Rize için büyük bir ekonomik önem taşımaktadır. Çayın sağlığa olan faydalarını, bir tıp profesörü olarak mevcut bilimsel çalışmaları derleyerek literatüre kazandırdım. Amacım, daha önce yapılmış bilimsel araştırmalar arasında kalitesi ve güvenilirliği yüksek olanları bir araya getirip bilim camiasına sunmaktı. Gerçekten yüzlerce, belki de binlerce makaleyi inceleyerek bu son hali oluşturduk. Bu durum, çay alanında daha birçok araştırma yapılabileceğini gösteriyor; tarım aletlerinden tıbbi görüntüleme cihazlarına kadar pek çok ürün geliştirmek ve ilaç ya da katkı maddesi olarak çayı kullanmak mümkün. Bu da bir üniversitenin yapabileceklerinin sınırlarını gösteriyor. Dolayısıyla asıl gayemiz buydu” dedi.

‘BAĞIRSAKTAKİ YARALI BAKTERİLERE İYİ YÖNDE ETKİSİ VAR’

Yılmaz, çayın kalp damar sağlığı üzerindeki etkilerini de vurgulayarak, “Klinik araştırmalar, en az 3-5 bardak çay içilmesinin kalp damar sağlığına olumlu katkı sağladığını göstermektedir. Bunun nasıl gerçekleştiğine bakacak olursak, çay damar sertliğini azaltmakta, tansiyon üzerinde hafif bir düşüş sağlamakta ve kalp hastalığı için risk faktörü olan kötü kolesterol üzerinde olumlu bir etki yaratmaktadır. Bunun yanı sıra, çay kandaki yağ miktarını azaltmakta, anti-inflamatuar ve antioksidan etkiler göstermektedir. Ayrıca, bağırsaktaki yararlı bakterilere olumlu yönde etkisi vardır ki bu da genel sağlığımıza katkı sağlamaktadır. Dolayısıyla, yalnızca kalp damar sağlığı değil, bağırsak sağlığımız üzerinde de faydalı bir etkisi bulunmaktadır. Çay tüketirken onun olumlu etkisini azaltmamak için şeker eklememek ve yanında sigara içmemek önemlidir. Çayı bir şifa kaynağı olarak görüyoruz ve bunu sağlıklı beslenerek, spor yaparak ve kaliteli içecekler tüketerek başarabiliriz” şeklinde konuştu.

‘ÇAY BİZİM HER ŞEYİMİZ’

Kent sakinlerinden Ali Reyhan, “Çayı çok sağlıklı buluyorum. Hepimiz işlenmesini, üretimini ve doğasını görüyoruz. Bence bu üründen daha iyi bir içecek yok. Çay, bizim her şeyimiz. Çay varsa varız. Doğadan gelen en güzel çay, bizim çaydır” dedi. Nuri Uzun ise, “Çayı genellikle sabah kahvaltısında, yemekten sonra ve arkadaş ortamlarında tüketiyorum. Çay, gerçekten yüzde 100 sağlıklı bir içecektir” diye belirtti.


En az 10 karakter gerekli