DOLAR 35,4431 0.27%
EURO 36,3540 -0.47%
ALTIN 3.064,191,06
BITCOIN 3352041-0,06%
İstanbul

HAFİF YAĞMUR

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Sağlıklı Beslenmenin Çocuklar Üzerindeki Etkisi ve Akademik Başarıya Katkısı

Sağlıklı Beslenmenin Çocuklar Üzerindeki Etkisi ve Akademik Başarıya Katkısı

ABONE OL
6 Eylül 2024 10:12
Sağlıklı Beslenmenin Çocuklar Üzerindeki Etkisi ve Akademik Başarıya Katkısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sağlıklı Beslenmenin Önemi: Çocuklar İçin Akademik Başarı ve Gelecek

Sağlıklı Beslenmenin Önemi: Çocuklar İçin Akademik Başarı ve Gelecek

Yeni eğitim-öğretim yılı yaklaşırken, Türk Böbrek Vakfı, çocukların sağlıklı beslenmesinin akademik başarı kadar önemli olduğuna dikkat çekiyor. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, ailelere seslenerek, “Ev yapımı salça sürülmüş bir ekmek, paketli abur cuburlardan çok daha sağlıklı bir alternatiftir. Aileler, haydi! Akademik başarı tek başına yeterli değil; sağlıklı nesiller yetiştirmek sizin elinizde,” dedi.

Timur Erk, sağlıklı beslenmenin koruyucu hekimlik açısından kritik bir unsur olduğunu vurgulayarak, “Çocuklarımızın sağlığı için doğru ve dengeli beslenme alışkanlıklarını kazandırmak son derece önemlidir. Türk Böbrek Vakfı olarak, okul eğitimleri ve ‘okul gıdası logosu’ projeleri ile çocuklarımızın sağlıklı beslenmesini desteklemek için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Artık bu süreçte ailelerin de aktif rol alması gerekiyor. Çocuklarımızın sağlığını kötü beslenmeye teslim edemeyiz,” şeklinde konuştu.

SAĞLIKLI BESLENME, BAŞARININ ANAHTARI

Türk Böbrek Vakfı Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın, çocukların okulda geçirdiği süre boyunca sağlıklı beslenmenin önemine değinerek, “Bütün besin gruplarının bulunduğu bir beslenme çantası, çocukların ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlarken, zihinsel ve fiziksel performanslarını da destekleyecektir,” dedi. (Türk Böbrek Vakfı Diyetisyeni Gökçen Efe Aydın)

Aydın, okul kantinlerinde ve çevredeki marketlerde bulunan sağlıksız ürünlerin, çocukların ders başarısını ve genel sağlık durumunu olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti. Öğün atlamadan, sağlıklı bir kahvaltı ile güne başlamanın önemine de vurgu yaparak, “Peynir, yumurta, tam tahıllı ekmek ve mevsim yeşillikleri ile dengeli bir kahvaltı yapan çocuklar, hem okul başarısında hem de bağışıklık sistemlerinde ciddi bir fark yaratacaklardır,” ifadelerini kullandı.

OKUL GIDASI LOGOSU PROJESİ’NE ACİL İHTİYAÇ VAR

OKUL GIDASI LOGOSU PROJESİ'NE ACİL İHTİYAÇ VAR

Timur Erk, çocukların sağlıklı besinlere erişimini kolaylaştırmayı hedefleyen “Okul Gıdası Logosu” projesinin, Covid-19 salgını ve 6 Şubat depreminin etkisiyle hayata geçirilemediğini belirterek, bu projenin 2026 yılına ertelenmesine tepki gösterdi. “Türkiye, dünyanın en obez ülkelerinden biri haline gelmişken bu erteleme kabul edilemez. Sivil toplum kuruluşları, gıda sanayi ve içecek sektörleriyle iş birliği yaparak bu projeyi bir an önce hayata geçirmeliyiz,” dedi. (Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk)

ÖRNEK BESLENME ÇANTASI ÖNERİLERİ

Türk Böbrek Vakfı, sağlıklı beslenme çantası içeriklerinin öğrencilerin günlük enerji ihtiyacını karşılamada önemli bir rol oynadığını belirtti. Diyetisyen Gökçen Efe Aydın, “Tam tahıllı sandviçler, taze meyveler, yoğurt ve kuruyemiş gibi besinler, çocukların enerjisini artırırken zihinsel performanslarını da yükseltir,” dedi.

İşte Türk Böbrek Vakfı’nın önerdiği örnek beslenme çantası içerikleri:

  • Tam tahıllı peynirli sandviç – Ayran
  • Mevsim meyvesi – Kuruyemiş – Yoğurt
  • Kuru meyve – Kefir – Galeta
  • Ev yapımı az şekerli kurabiye/kek – Süt – Kuruyemiş
  • Ev yapımı peynirli tost – Ayran – Yeşillik
  • Evde yapılan sebze/et yemeği – Ayran – Tam tahıllı ekmek

Aileler, bu sağlıklı beslenme alışkanlıklarını uygulayarak çocuklarının hem akademik başarısını artırabilir hem de sağlıklı bir geleceğin temelini atabilirler.

En az 10 karakter gerekli