DOLAR 38,3065 -0.05%
EURO 43,6187 0.32%
ALTIN 4.096,78-0,04
BITCOIN 3546511-0,83%
İstanbul
11°

KAPALI

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Sermaye Piyasası Kurulu’ndan Kripto Para Borsalarına Erişim Engeli

Sermaye Piyasası Kurulu’ndan Kripto Para Borsalarına Erişim Engeli

ABONE OL
15 Aralık 2024 00:00
Sermaye Piyasası Kurulu’ndan Kripto Para Borsalarına Erişim Engeli
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), izni olmadan faaliyet gösteren 50’den fazla kripto para borsasının internet sitelerine erişim engeli getirdi. Uzmanlar, bu kararın yatırımcıları koruma amacı güttüğünü vurguluyor. SPK, yayımladığı haftalık bültende, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik olarak izinsiz kripto varlık hizmeti sunan ve yurtdışında kaldıraçlı işlemler gerçekleştiren internet sitelerine yönelik hukuki işlemler başlatıldığına dikkat çekti.

Bültende, Sermaye Piyasası Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca 108 internet sitesine erişim engeli getirildiği belirtildi. Bu sitelerin 50’den fazlasının kripto para borsaları olduğu kaydedildi.

Yasal Çerçeve Temmuzda Oluşturulmuştu

Türkiye’de kripto varlıklar için ilk yasal çerçeve, “Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile temmuz ayında hayata geçirilmişti. Bu kanunla birlikte, kripto para piyasalarının düzenlenmesi yetkisi SPK’ye devredilmiş ve bu alanda hizmet verecek platformların Kuruldan faaliyet izni alması zorunlu hale getirilmiştir. Kanuna göre, Türkiye’de iş yeri açmak, Türkçe internet sitesi oluşturmak ve sunulan kripto varlık hizmetlerine ilişkin reklam ve tanıtım faaliyetleri, Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik faaliyetler olarak kabul edilmektedir. Ayrıca, Türkiye’de yerleşik kişilere hizmet sunan yabancı kripto para platformlarına da 3 aylık bir geçiş süresi tanınmıştır.

Yatırımcıları Koruma Amacı Taşıyor

Ankara Barosu Sermaye Piyasası ve Finans Hukuku Kurulu Başkanı Avukat Burak Mercan, yurtdışında bulunan bazı borsaların hala Türkçe dil desteği sunduklarını ve Türkiye’de yerleşik kişilere yönelik reklam ve tanıtım faaliyetlerinde bulunduklarını belirtti. SPK’nın birçok kripto para borsasına erişim engeli getirmesinin nedeninin bu durum olduğuna dikkat çeken Mercan, şu ifadeleri kullandı:

  • “SPK’nın aldığı kararlar, ülkemizdeki kripto varlık piyasasının güvenilir ve şeffaf bir hale gelmesi ile yatırımcıları koruma amacı taşımaktadır.”
  • “Ülkemizde kripto varlık borsalarının lisans süreci de dahil olmak üzere konuya ilişkin mevzuat çalışmaları devam etmektedir.”
  • “Bu çalışmalar tamamlandığında, birçok kripto varlık borsasının faaliyetlerini durdurması ya da düzenlemelere uymak zorunda kalacağını düşünüyoruz.”

77 Şirket Beyanda Bulundu

SPK verilerine göre, kripto varlık hizmet sağlayıcısı olarak faaliyet gösterdiklerini beyan eden toplamda 77 şirket bulunmaktadır. Bu süreçte, kripto varlık hizmeti vermeyeceklerini bildiren 14 şirket ile başvurusu işlemden kaldırılan ve başvurusu henüz işleme alınmayan 64 şirket de mevcut. SPK kararlarına göre, bir kripto varlık hizmet sağlayıcısının “faaliyette bulunanlar” listesinde yer alması, bu kuruluşun ilgili mevzuat uyarınca Kurul tarafından yetkilendirildiği anlamına gelmemektedir. İlgili kuruluşların, ikincil mevzuatın yürürlüğe girmesinin ardından yetkilendirme için ayrıca başvuru yapmaları gerekecektir.


En az 10 karakter gerekli