Güvenlik uzmanları, siber suçluların hedeflerine ulaşmak için her dijital kanalı bir araç olarak kullanma yeteneklerinin giderek arttığını vurguluyor. Bu bağlamda, siber suçlular hataları fırsata çeviriyor.
Uzman Erginkurban, siber suçluların tüketicilerin kişisel bilgilerine ulaşmak için çeşitli sosyal mühendislik taktikleri kullandığını belirtti. Bu nedenle, vatandaşların sanal dünyanın kurallarını dikkatlice öğrenmeleri ve her yaş grubunun dijital okuryazarlığı önemsemeleri gerektiğini ifade etti.
Mobil bankacılık uygulamalarının, dolandırıcılık vakalarının en çok görüldüğü alanlardan biri olduğunu belirten Erginkurban, bu siber tehditlerin son dönemde önemli bir artış gösterdiğine dikkat çekti. Erginkurban, “Güvenlik önlemleri açısından kullanıcılar arasında zorluklar yaşandığını gözlemliyoruz. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun gereklilikleri doğrultusunda, kullanıcıların 3-6 ayda bir parolalarını değiştirmesi ve önceki parolalarından farklı seçim yapmaları artık yeterli bir yöntem değil.” diye ekledi.
Yenilikçi Güvenlik Yöntemleri
Bankaların ve ödeme kuruluşlarının, güvenliği artırmak amacıyla Face ID, Touch ID ve Geçiş Anahtarı gibi modern yöntemleri benimsemeleri gerektiğini belirten Erginkurban, internet bankacılığı için güncel antivirüs yazılımlarının kullanılmasının da önemine değindi. Kullanıcıların mobil bankacılıkta iki aşamalı doğrulama özelliğini etkinleştirerek ek bir güvenlik katmanı sağlayabileceklerine dikkat çekti.
Erginkurban, şu önemli uyarılarda bulundu:
Ortak kullanıma açık, şifresiz Wi-Fi hizmetlerinin siber suçlular tarafından “oltalama” saldırıları için kullanılabileceğini vurgulayan Erginkurban, bu yöntemle kullanıcıların telefonlarındaki bilgilere erişimin mümkün olduğunu belirtti. Hastane, zincir kahve dükkanları ve restoran gibi yerlerde ortak Wi-Fi ağlarında internet bankacılığı işlemi yapmaktan kaçınılması gerektiğine dikkat çekti; çünkü Wi-Fi sağlayıcısının kötü niyetli olup olmadığını tahmin etmenin imkânsız olduğunu ifade etti.
Her hesap için ayrı, benzersiz ve kolaylıkla tahmin edilemeyecek parolalar kullanmanın önemini vurgulayan Erginkurban, bu parolaların belli aralıklarla değiştirilmesi gerektiğini de belirtti. Ayrıca, online alışverişlerde sanal kart kullanmanın güvenlik açısından bir alternatif olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.