DOLAR 35,2223 0.06%
EURO 36,8305 0.03%
ALTIN 2.965,71-0,08
BITCOIN 3340564-1,73%
İstanbul

AÇIK

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Suriye’de Baas Rejiminin Sona Ermesi ve İsrail’in Golan Tepeleri’nde Genişleme Çabaları
  • Gazete Köşesi
  • Dünya
  • Suriye’de Baas Rejiminin Sona Ermesi ve İsrail’in Golan Tepeleri’nde Genişleme Çabaları

Suriye’de Baas Rejiminin Sona Ermesi ve İsrail’in Golan Tepeleri’nde Genişleme Çabaları

ABONE OL
9 Aralık 2024 23:12
Suriye’de Baas Rejiminin Sona Ermesi ve İsrail’in Golan Tepeleri’nde Genişleme Çabaları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Suriye’de Tarihi Değişim: Baas Rejimi Sona Erdi

Suriye’de, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ve Suriye Milli Ordusu, gerçekleştirdikleri ani baskınlarla Halep, Hama ve Humus kentlerini ele geçirerek, Şam’a doğru ilerlemeye başladı. Bu sürpriz saldırılar sonucunda, 61 yıllık Baas rejimi fiilen sona erdi. Beşşar Esad, başkent Şam’ı terk ederek bölgeden kaçmak zorunda kaldı.

Gelişmelerin ardından, İsrail yıllardır işgali altında tuttuğu Golan Tepeleri’ndeki tampon bölgeye girdi. Bu girişimin ‘güvenlik’ gerekçesiyle yapıldığı ifade edildi. Bugün düzenlediği basın toplantısında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail’in kara işgalini genişletme çabaları hakkında açıklamalarda bulundu. Netanyahu, Golan Tepeleri’nin uluslararası hukuka göre Suriye toprağı olmasına rağmen, bu bölgenin “sonsuza dek İsrail’in ayrılmaz bir parçası olacağını” iddia etti.

Netanyahu, “Bugün herkes Golan’daki varlığımızın, eteklerinde değil, oradaki varlığımızın ne kadar önemli olduğunu anlıyor” diyerek, Golan Tepeleri’ndeki askeri varlığın İsrail’in “güvenlik ve egemenliğini garanti altına aldığını” öne sürdü. Ayrıca, yeniden ABD Başkanı seçilen Donald Trump yönetiminin 2019 yılında Golan Tepeleri üzerindeki İsrail egemenliğini tanıdığını hatırlatarak, Trump’a teşekkür etti.

Netanyahu, Suriye’deki 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesine ilişkin konuşarak, “Dün Ortadoğu tarihinde yeni ve dramatik bir sayfa açıldı; Esed rejimi düştü.” dedi. Esed rejiminin devrilmesinin, İsrail’in “Hamas’a, Hizbullah’a ve İran’a yönelik saldırılarının doğrudan bir sonucu” olduğunu savunan Netanyahu, “Bugün herkes bunu biliyor” ifadesini kullandı.

Netanyahu, İran’ın Esed rejimini ayakta tutmak amacıyla milyarlarca doları harcadığını ve Esed rejimini “İran’dan Hizbullah’a giden bir silah hattı” olarak tanımladı. Basın toplantısında, son 48 saat içinde Suriye’deki rejimin askeri üslerine düzenlenen ve İsrail’e atfedilen hava saldırılarına değinmedi.

Dün Golan Tepeleri’ne Giriş Yapıldı

İsrail ordusu, Başbakan Binyamin Netanyahu ve Savunma Bakanı Yisrael Katz’ın direktifleri doğrultusunda, işgal altındaki Golan Tepeleri’ndeki tampon bölgeye girdi. İsrail, 1967 yılından bu yana Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ni işgal altında tutmaktadır. 1974 yılında İsrail ile Suriye arasında imzalanan Kuvvetlerin Çekilmesi Anlaşması, tampon bölge ve silahtan arındırılmış alanın sınırlarını belirlemiştir.

Netanyahu, Golan Tepeleri’nde yaptığı açıklamada, “İşgalin geçici olduğunu” vurguladı. İsrail ordusu, Golan’daki tampon bölgeyi işgal eden askerleri ve zırhlı araçlarıyla ilgili görselleri kamuoyuyla paylaştı.

En az 10 karakter gerekli