DOLAR 35,2192 -0.01%
EURO 36,8368 0.14%
ALTIN 2.969,850,06
BITCOIN 3390751-0,57%
İstanbul

AZ BULUTLU

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Suriye’nin Yeniden Yapılandırılması ve Türkiye’nin Katkıları

Suriye’nin Yeniden Yapılandırılması ve Türkiye’nin Katkıları

ABONE OL
23 Aralık 2024 00:36
Suriye’nin Yeniden Yapılandırılması ve Türkiye’nin Katkıları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Suriye’nin Yeniden Yapılandırılması ve Türkiye’nin Rolü

Suriye’nin Baas rejiminin çökmesinin ardından yeniden yapılandırma sürecinin hızla ilerlemesi, birçok sektörü de derinden etkiliyor. Bu bağlamda, tekstil ve perakende sektörlerinin temsilcileri, Suriye’nin yeniden yapılanmasında Türkiye’nin en önemli katkı sağlayıcı ülkelerden biri olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye’nin bu süreçteki katkı alanları arasında tekstil ve perakende sektörleri ön planda yer alıyor.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı Ahmet Öksüz, Suriye’de Türkiye için büyük fırsatların mevcut olduğunu belirtti. Özellikle iş gücü açısından Türkiye’de önemli bir Suriyeli nüfusunun oluştuğu hatırlatmasında bulunan Öksüz, “Birçok alanda çalışıyorlardı. Şimdi ülkelerine dönmeleriyle birlikte orada üretim tesisleri kurmak bizim için büyük bir avantaj sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Öksüz, yerinde üretim yapılmasının maliyet açısından çok daha avantajlı olduğunu vurgulayarak, Suriye’nin Türkiye’ye yakın olan bölgelerinin üretim üssü olabileceğini de sözlerine ekledi. Son dönemlerde sektörün Mısır’da yoğunlaşan üretim faaliyetlerini değerlendiren Öksüz, “Mısır yerine Suriye’de üretim yapmanın büyük bir avantaj olacağını düşünüyorum. Türkiye’de şu an iş gücü bulmakta ve maliyetlerde sıkıntılar yaşıyoruz. Özellikle sanayi emek yoğun sektörlerde bu durum oldukça kritik.” dedi.

Bölgede istihdam sağlanabileceğini belirten Öksüz, şunları kaydetti:

  • “Suriyelilere orada iş imkanı sunmak neden mümkün olmasın? Mısır’a gideceğimize Suriye’ye yönelmek çok daha mantıklı.”
  • “Suriye, Türkiye’ye olan yakınlığıyla lojistik avantajlar sunuyor. Türkiye’ye yakın bölgelerde emek yoğun sektörlerde üretim başlatabilirsek, bu Türkiye için büyük bir fırsat olacaktır.”
  • “Önümüzdeki süreçte Türkiye’de iş gücü bulmak daha da zorlaşacak ve maliyetler artacak. Bu durumu Suriye ile tolere edebiliriz. Bu, Suriyelilerin istihdamı açısından ve Türkiye’nin üretim kapasitesi açısından faydalı olacaktır.”

TÜRK PERAKENDECİLERİ BÖLGEDE BAYİLİKLERİYLE YER ALABİLİR

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel de Suriye’deki normalleşme sürecinin uzun bir zaman alabileceğine dikkat çekti. Öncel, “Normalleşme süreci gerçekleştiğinde, Türkiye ile güney komşumuz arasında güvenlik çerçevesinde işbirliği çalışmaları mutlaka yapılacaktır. Ancak şu anda her şeyin bir oturma süreci var.” değerlendirmesini yaptı.

Normalleşme süreci başladıktan sonra Türk perakende sektörünün bölgede bayiliklerle yer alacağına inandığını belirten Öncel, bunun için zaman gerektiğini de ifade etti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat ise hazır giyim sektöründeki maliyet artışlarının ihracatta ve iç piyasada fiyatların yükselmesine neden olduğunu vurguladı. Sektörde işlerin yoğun olduğu dönemlerde Suriyelilerin önemli bir istihdam kaynağı oluşturduğunu dile getiren Fayat, “Bu nedenle, bu döneme denk gelmesi büyük bir sıkıntı yaratmayabilir. 2021-2022 yıllarında sektörde yoğun işler varken, Suriyeli komşularımız istihdama önemli katkılarda bulundu.” şeklinde konuştu.

En az 10 karakter gerekli