DOLAR 38,4244 0.21%
EURO 43,6625 -0.26%
ALTIN 4.137,720,21
BITCOIN 35847330,11%
İstanbul
12°

KAPALI

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın İhracat ve Tekstil Sektörüne Yönelik Açıklamaları
  • Gazete Köşesi
  • Ekonomi
  • Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın İhracat ve Tekstil Sektörüne Yönelik Açıklamaları

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın İhracat ve Tekstil Sektörüne Yönelik Açıklamaları

ABONE OL
7 Ağustos 2024 16:00
Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın İhracat ve Tekstil Sektörüne Yönelik Açıklamaları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın Açıklamaları

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Gültepe’nin geçen gün yaptığı sert eleştiriler üzerine, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’tan önemli bir yanıt geldi. Gültepe, “Türkiye’de bu kur politikası değişmediği sürece sanayiciliğin ayakta kalma şansı yok” şeklinde ifadelerde bulunmuş ve bazı tekstilcilerin üretimlerini Mısır’a kaydırdığını belirtmişti.

Bakan Bolat: “Haberler Abartılıyor”

Bakan Bolat, Mısır’a tekstilci göçü ile ilgili sorulara yanıt verirken, “Bazen haberler abartılıyor, Türkiye imalatta hala çok güçlü bir ülke” dedi. İHKİB tarafından düzenlenen ve Avrupa’nın en büyük hazır giyim etkinliği olan İstanbul Hazır Giyim ve Moda Fuarı’nın (İstanbul Fashion Connection-IFCO) açılışına katılan Bolat, ihracatta son dönemde yaşanan gelişmelere dair sorulara şu şekilde yanıt verdi:

İhracatta Kan Kaybı Yok

“İhracatta kan kaybımız yok. Son bir yılda mal ihracatımız 8,8 milyar dolar, hizmet ihracatımız da 17,5 milyar dolar arttı. Ekonomimizin yüzünü güldüren en olumlu alanların başında ihracattaki ve ekonomik büyümedeki başarılar gelmektedir. İstihdamda ise işsizlik oranımız yüzde 8,4’e düştü. Makro göstergelerdeki iyileşmeler ümit verici ve olumlu yönde ilerliyor.”

Instagram’a erişim engelinin e-ticareti etkilediği yönündeki yorumlar üzerine ise Bolat, “Instagram’dan yapılan ticaret, e-ticaret kanununun tanımına girmiyor. Çünkü daha sonra telefonla veya WhatsApp ile sözleşmeler yapılıyor.” dedi. İhracatçıların kur ile ilgili şikayetlerinin olduğu yönündeki bir yoruma karşılık olarak ise şunları ekledi:

  • “Orta Vadeli Program çok iyi gidiyor.”
  • “Bütün göstergelerde hedefler yönünde ilerliyoruz.”
  • “İhracatçılarımız ile girdi maliyetlerinin düşürülmesi yönünde ortak çalışmalar yapıyoruz.”

Bolat, ihracatçılara yönelik bütün destekleri anlattığını ve yılın ikinci yarısı için ilave destek amacıyla ek bütçe talep ettiklerini belirtti. “Bütçemizin büyük bölümünü ihracatçılarımıza destek, personel maaşı, SGK primine ve bazı gümrük kapılarımızın yenilenmesine ayırıyoruz.” şeklinde konuştu. Ayrıca, küresel talep hızlandıkça ihracatçılarının siparişlerinin artacağını vurgulayarak, “Şu anda temmuz itibarıyla yıllık 261,5 milyar dolara ulaştık. OVP hedefini gerçekleştirme noktasında hızla ilerliyoruz.” dedi.

AB’deki Durgunluk Temel Problem

Ticaret Bakanı Bolat, hazır giyim ve tekstil ihracatındaki düşüşe yönelik soruya şu şekilde yanıt verdi: “Temmuzda yüzde 7,5 arttı. Avrupa’nın etkisi var mı?” sorusuna, “Gelmeye başladılar. Temel problem AB’de büyük bir ekonomik durgunluk var. Ortalama büyüme oranı yüzde 0,6 yıllık. Talep çok düşük. AB’nin ithalatında yüzde 10’un üzerinde, konfeksiyon ithalatında ise yüzde 15’e yakın kayıp var. Bu durum dış talep azlığına işaret ediyor ve siparişlere azalma olarak yansıyor.” dedi.

Ancak fuardaki canlılığın, Avrupa’daki alım heyetlerinin yoğun katılımıyla gösterdiğini ifade etti. Ayrıca, AB ve ABD’de beklenen faiz indirimlerinin, ekonomilerde canlanma yaratacağını ve talebin artacağını belirtti.

Yurt Dışından Gelen Sipariş Kısıtlaması

Bakan Bolat, yurt dışından posta veya hızlı kargo taşımacılığıyla Türkiye’de gerçek bir kişiye gelen ticari olmayan eşyalar için uygulanan 150 Euro kıymet bedelinin 30 Euro olarak güncellenmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. “Bu düzenleme, bir firma, şahsa ya da ülkeye yönelik değil, genel bir ithalat düzenlemesidir.” dedi.

Bolat, “E-ticaret ile ilgili yapılan işlemlerde sektörlerde çok hızlı değişimler oluyor. Küçük esnaf, tüccarlar ve ticaret odaları bu konuda yoğun şikayette bulundu. Hem tüketicilerden hem de esnaf odalarından gelen şikayetler doğrultusunda yeni düzenlemeyi hayata geçirdik.” şeklinde konuştu. Bu değişikliğin, ülkenin ekonomisinde üretici kesimlerin pazar ve istihdam kaybı yaşamasının önüne geçmeyi amaçladığını belirtti.

Emlak Sektöründe Yeni Düzenleme

Bakan Bolat, ilan sitelerinde 15 Eylül’de başlaması beklenen yeni düzenlemeye dair şu bilgileri paylaştı: “Yeni düzenleme, emlakçılarımızın emlak satışına ilişkin satıcıdan yetki aldıkları bir sistem üzerinde şekillenecek. Amacımız, internet ortamında manipülatif ve spekülatif işlemleri engelleyerek fiyatların gereksiz yere şişirilmesini ve insanların aldatılmasını önlemektir.” dedi. Bu yeni düzenlemenin eylül ortasında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Sonuç olarak, birçok tekstilcinin üretimini Mısır’a kaydırdığına dair yorumları değerlendiren Bolat, bazen haberlerin abartıldığını ve Türkiye’nin imalatta hala güçlü bir ülke olduğunu vurguladı. Ayrıca, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye olan ilgisinin devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Bolat, “Burada sıkı bir rekabet var; yerli imalatçılarla ve ihracatçılarla. Ancak, şu anda 3 binden fazla alıcı buradalar. Türk konfeksiyonunun kalitesine, marka gücüne ve şöhretine inandıkları için bu fuara katıldılar.” dedi. Bu fuarın tekstil ve hazır giyim sektörü için önemli katkılar sağlayacağına inandığını belirtti.


En az 10 karakter gerekli