DOLAR 38,2842 0.04%
EURO 43,5186 -0.59%
ALTIN 4.038,34-2,19
BITCOIN 36035823,18%
İstanbul
13°

PARÇALI AZ BULUTLU

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
TikTok Türkiye’de Güvenlik Önlemleri ve Aile Eşlemesi Özelliği

TikTok Türkiye’de Güvenlik Önlemleri ve Aile Eşlemesi Özelliği

ABONE OL
16 Şubat 2025 01:12
TikTok Türkiye’de Güvenlik Önlemleri ve Aile Eşlemesi Özelliği
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TikTok’un Türkiye’deki Güvenlik Önlemleri

TikTok Devletlerle İlişkiler ve Kamu Politikaları Türkiye ve Levant Bölge Başkanı Fatih Kafadar, platformun Türkiye’den geçen yıl 15,3 milyon videoyu “Topluluk Kuralları”na aykırı olduğunu belirterek, “Bu videoların yüzde 92,24’ü hiç izlenmeden, yüzde 91,05’i ise 24 saat içinde silindi.” ifadesini kullandı. Kafadar, TikTok’un, herkesin çevrim içi ortamda kendini güvende hissetmesinin yaratıcılığın ve özgün ifadenin temelini oluşturduğuna inandığını vurguladı.

Kafadar, TikTok’un güvenli, kapsayıcı ve özgün bir ortam yaratmak amacıyla yaptığı yatırımlara dikkat çekerek, “TikTok, platformunu küresel topluluğu için güvenli bir alan haline getirmek ve yaratıcılığa ilham vermek için sürekli olarak yatırım yapmaya devam ediyor.” dedi. TikTok’un “Topluluk Kuralları”nın kullanıcıları korumak ve pozitif deneyimler sunmak için oluşturulduğunu belirten Kafadar, bu kuralların platforma dair bir dizi normu ve ortak davranış kurallarını içerdiğini ifade etti.

Kafadar, bu kuralların tüm kullanıcılar ve içerikler için eşit ve sürekli olarak uygulandığını belirtirken, TikTok’u herkes için daha güvenli bir ortam haline getirmek amacıyla kullanıcılara neye izin verilip verilmediği konusunda rehberlik ettiklerini dile getirdi. Kafadar, şu değerlendirmelerde bulundu:

  • “TikTok’ta yapay zeka destekli sistemler ve uzman ekiplerle içerik kontrolleri sağlanıyor ve ‘Topluluk Kuralları’ etkin bir şekilde uygulanıyor.”
  • “TikTok’un ‘Topluluk Kuralları’, platformdaki kullanıcı güvenliğini artırmak ve pozitif deneyimi sağlamak amacıyla oluşturulmuştur.”
  • “Bu kurallar, platformdaki tüm içerikler ve içerik üreticileri için geçerlidir.”
  • “Yeni riskleri ve olumsuz durumları engellemek için kurallar sürekli olarak güncellenmektedir.”

Kafadar, TikTok’un bu alandaki yatırımlarını önceliklendirerek sürdüreceklerini de sözlerine ekledi. 2024 yılı itibarıyla TikTok, Türkiye’de toplam 15,3 milyon videoyu kaldırmış durumda. Bu videoların yüzde 92,24’ü izlenmeden silinmiş, yüzde 91,05’i ise 24 saat içerisinde kaldırılmıştır.

Aile Eşlemesi Özelliği ile Dijital Güvenlik

Kafadar, TikTok’un genç kullanıcılarının dijital güvenliğini artırmak için “Aile Eşlemesi (Family Pairing)” özelliğini Türkiye’de devreye aldığını belirtti. Bu özellik sayesinde ebeveynler, ekran süresi yönetimi, mesajlaşma ayarları ve yaşa uygun içerik filtreleri gibi kontrolleri sağlayabiliyor.

Gençlere daha iyi bir deneyim sunabilmek adına fiziksel görünümü değiştiren güzellik filtrelerinin 18 yaş altı kullanıcılar için erişimine kapatıldığını vurgulayan Kafadar, “TikTok, 13 yaş olarak belirlediği yaş sınırının ihlalini önlemek için çeşitli tedbirler almaktadır. Güvenlik önlemlerini artırmak, yapay zeka ile yaş doğrulama sistemleri test etmek ve yanlış yaş beyanlarını tespit etmek amacıyla otomatik sistemler geliştirmek gibi adımlar atılmaktadır.” dedi. 2024’ün ilk yarısında dünya genelinde 41,8 milyon hesabın 13 yaş altı olduğu şüphesiyle kapatıldığını da ekledi.

Kafadar, Aile Eşlemesi özelliği ile ebeveynlere kendi hesaplarını gençlerin hesaplarıyla bağlama imkanı sunduklarını, böylece ebeveynlerin ekran süresi sınırlarını belirlemek, gençlerin hesaplarını özelleştirmek ve videolara kimlerin yorum yapabileceğini kontrol etmek gibi çeşitli gizlilik ve güvenlik ayarlarını yönetebildiklerini ifade etti.

Genç Kullanıcılar İçin Yorum Kontrolü

Kafadar, TikTok’un 13-17 yaş grubu genç kullanıcılar için güvenli bir deneyim oluşturmak amacıyla “Aile Eşlemesi” özelliğinin kullanımını yaygınlaştırmak için çalıştıklarını belirtti. Ayrıca, genç kullanıcıların TikTok’ta doğrudan mesajlaşma, hesap görünürlüğü, video indirme ve yorum yapma gibi özelliklerden belli sınırlamalar çerçevesinde faydalanabildiğini vurguladı.

Kelime Filtreleme özelliği sayesinde ebeveynlerin, çocuklarının belirli kelimeleri içeren yorumları görmesini engelleyebileceğini ifade eden Kafadar, TikTok’un yapay zeka destekli içerik moderasyonu ile olumsuz veya zararlı içerikleri tespit edip kaldırarak platformdaki güvenliği artırmaya devam ettiğini belirtti. Kafadar, “Platform, 13-17 yaşındaki kullanıcılara daha güvenli bir dijital deneyim sunmak amacıyla bu kullanıcıların günlük ekran süresini 60 dakikayla sınırlandırmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

Kafadar, gelişmiş denetim teknolojilerinin, zararlı içerikleri henüz yayılmadan, hatta yayınlanmadan belirleyerek kaldırmaya olanak sağladığını belirtti ve dijital güvenliği en üst seviyeye çıkarmak için bu alandaki yatırımlara kararlılıkla devam edeceklerini ifade etti.


En az 10 karakter gerekli