DOLAR 35,2157 0%
EURO 36,9552 0.38%
ALTIN 2.971,340,11
BITCOIN 3368895-0,31%
İstanbul

AZ BULUTLU

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
TİM Başkanı Mustafa Gültepe’den İhracatçıların Zor Durumu ve Çözüm Önerileri
  • Gazete Köşesi
  • Ekonomi
  • TİM Başkanı Mustafa Gültepe’den İhracatçıların Zor Durumu ve Çözüm Önerileri

TİM Başkanı Mustafa Gültepe’den İhracatçıların Zor Durumu ve Çözüm Önerileri

ABONE OL
6 Ağustos 2024 12:00
TİM Başkanı Mustafa Gültepe’den İhracatçıların Zor Durumu ve Çözüm Önerileri
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TİM Başkanı Mustafa Gültepe’den İhracatçıların Durumu Hakkında Açıklamalar

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’deki ihracatçıların içinde bulunduğu zor durumu dile getirerek, “Ülkemizde ihracatçı kazanayım derdinde değil, yaşamanın derdinde.” ifadesini kullandı. Gültepe, TİM Başkan Vekili ve Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu Karavelioğlu, TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın ile birlikte Kayseri’de gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Kur Politikasının Önemi

Gültepe, Türkiye’deki vergi sisteminin fiyatları çok artırmayacak ve rekabet şansı verecek bir seviyede olması gerektiğini belirtti. Şu an hazır giyim sektörünün en kötü durumda olduğunu vurgulayan Gültepe, “Tekstilde de durum benzer. Talebin düşmesinin ve Türkiye’nin rekabetçiliğinin azalmasının sebebi, Türkiye’nin çok pahalı olmasından kaynaklanıyor. Siparişler Türkiye’de tutulmuyor.” dedi. Türkiye’nin, uzak rakiplerine göre yüzde 40-50 oranında daha pahalı olduğunu belirten Gültepe, “Bu kur politikası değişmediği sürece sanayiciliğin ayakta kalma şansı yok.” şeklinde konuştu.

Sanayicinin Zorlukları

Gültepe, sanayicilerin işlerinin zorlaştığını ve birçok firmanın küçülmek zorunda kaldığını ifade etti. “Bu sanayi 30 milyar dolar ihracat yapıyor ve bunun 20 milyar doları net döviz girdisi. Ancak dünyada sektörel bazda ihracat yapan ülkelerin bizden ucuzluğu yüzde 40-50.” dedi. Ayrıca, “İnsanlar Mısır’a yöneliyor, bu durum sanayi için büyük bir kayıp.” ifadesini ekledi.

Sanayi Unutuldu

Mustafa Gültepe, enflasyonla mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Bence sanayi tarafı biraz unutuldu. Sanayicinin durumu sürdürülebilir olmaktan çıkıyor.” dedi. Kurun son üç ayda değişmediğini ancak enflasyonun yükseldiğini vurgulayan Gültepe, “Türkiye’de en ucuz şey döviz.” diyerek mevcut durumu eleştirdi. Mısır’ın hazır giyim ihracat şampiyonunun bir Türk şirketi olduğunu belirten Gültepe, mevcut desteklerin yetersiz olduğunu dile getirdi.

Finansal Zorluklar ve Çözüm Önerileri

Gültepe, konkordato ilan eden firmaların sayısının artacağına inandığını ve ucuza alınan kredilerin süresinin dolduğunu, pahalı kredilerin süresinin başladığını söyledi. Türk Ticaret Bankası’nın ekim ayında faaliyete başlayacağını, bu yapının yatırım ve projeleri destekleyeceğini belirtti. “İhracatçılar olarak 2025’ten umutlu musunuz?” sorusuna, “Geleceğe umutla bakmak istiyorum ama para politikası bu şekilde gittiği sürece zorlanacağımızı söyleyebilirim.” dedi.

Mücevher Sektöründe Denetimler

TİM Yönetim Kurulu Üyesi ve Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Burak Yakın, kuyumculara yönelik denetimlerin artırıldığını belirterek, “Denetim yapsınlar, biz kayıt altına girmek istiyoruz.” dedi. Altın Esaslı Muhasebe Sistemi’nin çıkmasını talep ettiklerini ifade eden Yakın, sektörde kayıt dışı olanlara yönelik daha sıkı denetimler yapılması gerektiğini söyledi.

Sanayi ve İş Gücü Sorunları

Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, tekstil sektöründe kayıt dışılığın az olduğunu ancak konfeksiyonda işlerin farklı olduğunu belirtti. Sektörde işçi kaybı yaşandığını ve ara elemana ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Kıvanç, “Çoğu vatandaş, AVM’de güvenlikçi olarak ya da hizmet sektöründe çalışmak istiyor ama sanayide çalışmak istemiyor.” dedi. Tekstil ve konfeksiyonda 1 milyon kişi çalıştığını, sektörün kazanamadığını vurguladı.

Kayıt Dışılığı Önleme Mücadelesi

TİM Başkan Vekili ve Makina ve Aksamları İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Kutlu Karavelioğlu, kayıt dışılığın makine sektöründe de önemli bir sorun olduğunu belirtti. Avrupa’da kayıt dışılığın yüzde 15-16 civarında olduğunu, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 31 olduğunu ifade etti. Karavelioğlu, sektörlerinde kayıt dışılıkla mücadele etmeye çalıştıklarını anlattı.

En az 10 karakter gerekli