AZ BULUTLU
Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), 2025 yılı Ocak ayına ait çelik üretimi, tüketimi ve dış ticaret verilerini kamuoyuyla paylaştı. Verilere göre, Türkiye’nin ham çelik üretimi, 2024 yılının aynı ayına kıyasla %1,9 oranında azalarak 3,2 milyon ton seviyesine geriledi. Buna karşın, nihai mamul tüketimi bu dönemde %2,6’lık bir artış göstererek 3,6 milyon tona ulaştı.
Çelik Ürünleri Dış Ticareti
Ocak 2025’te çelik ürünleri ihracatı, 2024 yılının aynı ayına göre miktar bakımından %23 artışla 1,1 milyon ton, değer yönünden ise %14,6’lık bir yükselişle 763,4 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracat alt kalemlerine bakıldığında:
İthalat verileri de dikkat çekici bir artış sergiledi. Ocak 2025’te, geçen yılın aynı ayına göre miktar bakımından %24,9 artışla 1,7 milyon ton ve değer yönünden %11,2’lik bir yükselişle 1,2 milyar dolar olarak hesaplandı. İthalat alt kalemleri ise şöyle:
İhracatın ithalatı karşılama oranı ise Ocak ayında yıllık bazda 1,9 puan artışla %61,88 seviyesinden %63,78 seviyesine yükseldi.
Dünyada 7. Sırada
TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, ocak ayında Türkiye’nin 3,2 milyon tonluk ham çelik üretimiyle Almanya’yı geride bırakarak dünya genelinde 7. sıraya yükseldiğini açıkladı. Yayan, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kanada, Meksika, Avrupa Birliği (AB), İngiltere, Brezilya, Japonya ve Güney Kore gibi ülkeler için uyguladığı %25 oranındaki vergilere ilişkin muafiyetin kaldırılmasının, Türk çelik sektörünün ABD pazarında bu ülkelerle eşit şartlarda rekabet etme olanağını artırdığına dikkat çekti.
Yayan, şunları kaydetti:
“Diğer yandan, Başkan Trump’ın vergi uygulamasının ABD iç piyasasında fiyatları %15 oranında artırdığına dair bilgiler, bu durumun diğer ülkelerin girdi ve nihai mamul fiyatlarına aşamalı bir şekilde yansıtılabileceği ihtimalini gündeme getirdi. AB’nin, ABD’nin uygulamasına sert bir şekilde karşılık vereceğine dair açıklamaları ve üçüncü ülkelerin ABD’ye yaptıkları ihracatın AB’ye yönelmesini engelleyici tedbirlerin alınacağına ilişkin endişeler, sektörde kaygılara yol açtı. Türkiye’nin çelik tüketimindeki %2,6 oranındaki artışın ithalat artışı yoluyla karşılanması, ihracatın ithalatı karşılama oranının %63,7 seviyesinde kalmasına neden oldu.”
Bu gelişmeler ışığında, korumacılık adımlarının yıl boyunca devam etmesi ve 2025’in ticaret savaşlarının yoğunlaşacağı bir yıl olacağı değerlendirmesinde bulunan Yayan, “Sektörümüz, Türkiye’nin cari açığının kapatılmasına en az 5 milyar dolar civarında bir katkı sağlayabileceği göz önüne alındığında, ABD ve AB’nin yaptığına benzer ithalatı sınırlayıcı tedbirlerin alınması büyük önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.