DOLAR 38,3137 0.02%
EURO 43,6989 0.6%
ALTIN 4.141,081,04
BITCOIN 35833230,59%
İstanbul
13°

KAPALI

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Temmuz 2024 Raporu

Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Temmuz 2024 Raporu

ABONE OL
8 Ağustos 2024 11:12
Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Temmuz 2024 Raporu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Temmuz 2024 Sonuçları

Türkiye’nin imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını değerlendiren İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yayımlanan Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Temmuz 2024 dönemi sonuçları açıklandı.

Temmuz ayı itibarıyla 50,8 olarak ölçülen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, ihracat ikliminin üst üste yedinci kez aylık bazda güçlendiğine işaret ediyor. Ancak, bu rakam bir önceki ay olan Haziran’daki 51,6 seviyesine kıyasla bir düşüş göstermektedir. Bu durum, ihracat talebi koşullarındaki iyileşmenin Ocak ayından bu yana en düşük seviyede gerçekleştiğini ortaya koymaktadır.

Endekste, eşik değer olan 50’nin üzerindeki tüm değerler ihracat ikliminde bir iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bir bozulmaya işaret etmektedir.

Suudi Arabistan ve Kuveyt’te Üretim Artışı

Temmuz ayında ABD, talebin iyileşmesinde önemli bir pazar olmaya devam etti. Üretim artışı, bir önceki ayın 26 aylık rekor seviyesine göre hafif bir yavaşlama göstermiş olsa da güçlü bir seyir izlemeye devam etti. Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) ekonomik büyüme Eylül 2021’den bu yana en düşük hızda gerçekleşmesine rağmen, Temmuz ayında yine de yüksek bir performans sergilendi. Orta Doğu’nun diğer bölgelerine baktığımızda, Suudi Arabistan ve Kuveyt’te üretim artarken, Mısır ve Lübnan’da daralma gözlemlenmiştir.

Euro Bölgesi’nde Olumsuz Gelişmeler

Euro Bölgesi’nde ise daha olumsuz bir tablo ortaya çıkmıştır. Türkiye’nin imalat sanayi ihracat pazarının yaklaşık yüzde 8’ini oluşturan Almanya’da ekonomik faaliyet üst üste ikinci ay gerileme kaydetmiş ve daralmanın hız kazandığı dikkat çekmiştir. Fransa, İtalya ve Hollanda gibi ülkelerde de üretim düşüş göstermiştir. Ancak İspanya’da ekonomik aktivitenin güçlü bir şekilde artması, anketin görece olumlu gelişmelerinden biri olarak öne çıkmıştır.

Orta Avrupa’da imalat sektörü, zorlu koşullarla karşılaşmaya devam etmektedir. Çek Cumhuriyeti, Polonya ve Romanya’da Temmuz ayında üretim düşüşü yaşanırken, Rusya’da ise üretimin 17 ay aradan sonra yeniden büyüme göstermesi dikkat çekmiştir.

Temmuz ayında, anket kapsamında takip edilen ülkeler arasında en hızlı üretim artışı kaydeden ülke, büyümenin güçlü seyrini koruduğu Hindistan olmuştur. Diğer yandan, Kenya’da yaşanan protestolar ve siyasi istikrarsızlık, ekonomik aktivitenin ciddi şekilde sekteye uğramasına ve ülkenin sert bir küçülme yaşamasına neden olmuştur.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan S&P Global Market Intelligence Ekonomi Direktörü Andrew Harker, şu ifadeleri kullanmıştır:

“Temmuz ayında ihracat ikliminin genel olarak iyileşmeyi sürdürmesine rağmen, bu olumlu görünüm, Türk imalatçılarının bazı önemli ihracat pazarlarında yaşanan trend ayrışmalarını gizlemektedir. Firmalar, şimdilik ABD, Birleşik Krallık ve BAE pazarlarına yönelik satışlara odaklanmayı değerlendirebilirler; zira bu ülkelerde talep koşulları güçlü bir şekilde iyileşmektedir. Buna karşılık, Euro Bölgesi’nde bazı ekonomiler son birkaç ay içerisinde daralma bölgesine geri dönmüş durumdadır.”


En az 10 karakter gerekli