AÇIK
Son yıllarda Türkiye iş dünyası, haziran ayında başlayan ve geçen ay itibarıyla enflasyonu yüzde 52’ye düşüren toplam 4.150 baz puanlık faiz artışının ekonomik etkileriyle yüzleşiyor. Binlerce şirket, yüksek enflasyon, döviz kurlarındaki dalgalanmalar, elektrik ve gaz fiyatlarındaki artışlar ile azalan ihracat siparişleri nedeniyle büyük zorluklar yaşıyor. Bu durum, işten çıkarma, konkordato ve iflas gibi olumsuz gelişmeleri de beraberinde getiriyor.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) verilerine göre, 2023 yılının ilk yedi ayında yaklaşık 15 bin şirketin kapandığı kaydedildi. Bu rakam, geçen yıla göre yüzde 28’lik bir artışa işaret ediyor. Ayrıca, konkordatotakip.com sitesi tarafından derlenen verilere göre, bu yılın ilk sekiz ayında 982 şirket için konkordato sürecinde geçici mühlet kararı alındı. Bu sayı, geçen yılın tamamında alınan geçici mühlet kararının neredeyse iki katı kadar. Verilere göre, aynı dönemde 58 şirket için iflas kararı verilirken, geçen yıl bu sayı 65 olarak kaydedilmişti. İnşaat ve tekstil sektörleri, konkordato başvurularında en çok dikkat çeken alanlar arasında yer alıyor.
“Gemi Bu Şekilde Yüzemez”
Çorum’da faaliyet gösteren 3F Tekstil, konkordato başvurusunda bulunan şirketlerden biri. Şirket yetkilisi, isminin açıklanmasını istemediği bir konuşmada, “Faiz oranlarının bir anda yüzde 60-70’leri bulması, iş dünyasının kaldırabileceği bir yük olmaktan çıktı. Firmalar borçlarını yönetememeye başladı. Türkiye’nin bozuk enflasyonunun bedelini iş dünyası ödüyor” dedi.
Çorum’daki bir iplik fabrikasının ortaklarından Bülent Demirci, “öngörülemezlik” olarak adlandırdığı ekonomik koşullar yüzünden birkaç ay önce iş yerini kapattıklarını ifade ederek, “Geçmişte de zaman zaman üretim duraklamaları yaşıyorduk. Ancak bu seferki durum çok daha ciddi. Borcumuz yok ama özsermayeden yiyerek ayakta kalmaya çalışıyoruz. Gemi bu şekilde yüzemez” şeklinde konuştu.
27 Yıllık İşini Ayakta Tutma Mücadelesi
Çorum’daki fabrikasında global moda markası Zara için üretim yapan Doğan Duman, 27 yıllık işini sürdürebilmek için büyük çaba gösterdiğini anlattı. Duman’ın organize sanayi bölgesindeki fabrikasında çok sayıda dikiş makinesi kenara itilmiş ve atıl durumda beklerken, dışarıda ise kapısına kilit vurulmuş fabrikalar ve “satılık” tabelaları dikkat çekiyor. Fabrikasının yalnızca yüzde 60 kapasite ile çalıştığını ve geçen yıl 300 olan çalışan sayısını 210’a düşürmek zorunda kaldığını belirten Duman, “Artan enerji maliyetleri ve döviz kurlarındaki belirsizlik nedeniyle siparişlerimiz giderek azalıyor” diye ekledi.