PARÇALI BULUTLU
Türkiye ekonomisinin en önemli ve ihracatta en güçlü sektörlerinden biri olan tekstil ve hazır giyim sektörü, son yıllarda yaşanan ekonomik dalgalanmalardan en fazla etkilenen alanlardan birisi haline geldi. Döviz kurlarındaki dalgalanmalar, enflasyonun yükselmesi ve artan işçi ücretleri, sektörü ciddi anlamda zor duruma sokarken, sektördeki istihdam sayısı da 1 milyonun altına geriledi. Bu olumsuz gelişmeler sonucunda, birçok tekstil üretim merkezi Mısır gibi ülkelere kaydırılmak zorunda kalındı. Türk şirketlerinin Mısır’da kurduğu fabrikaların sayısı ise 200’e ulaşarak dikkat çekti.
Sektör temsilcileri, tekstil ve hazır giyim sektöründe büyük bir kan kaybı yaşandığına dikkat çekiyor. Eğer bu durum devam ederse, Türkiye’nin bu alandaki iddiasını ve rekabet gücünü kaybedeceği uyarısında bulunuyorlar.
ANADOLU’DA ÇALIŞACAK KİMSE YOK
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye tekstil ve hammaddeleri sektörü 2024 yılında 207 ülke ve serbest bölgeye ürün satışı gerçekleştirdi. Bu dönemde tekstil ihracatı, bir önceki yıla göre binde 6 oranında gerileyerek 9,5 milyar dolar seviyesine düştü. Aynı dönemde hazır giyim ihracatı ise yüzde 6,9 oranında bir düşüşle 17,9 milyar dolara, deri ve mamulleri ihracatı da yüzde 17,9 oranında bir azalma ile 1,5 milyar dolara geriledi. 2024 yılı itibarıyla en fazla ihracat Avrupa Birliği ülkelerine yapılırken, ilk üç sırayı İtalya, İngiltere ve İspanya aldı.
Geçtiğimiz günlerde, tekstil sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılarla ilgili bir açıklama yapan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye’nin tekstil ihracatının 2022 yılında 10,35 milyar dolarla zirveye ulaştığını, ardından 2023’te bu rakamın 9,55 milyar dolara, 2024’te ise 9,49 milyar dolara gerilediğini vurguladı. Sektörde son iki yılda 250 bin kişilik istihdam kaybı yaşandığını belirten Gültepe, “Anadolu’ya gittiğinizde çalıştıracak kimse yok; başvuru olmuyor” ifadelerini kullandı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektör Meclis Başkanı Şeref Fayat, 2024 yılının son ayları da göz önüne alındığında, sektördeki istihdam kaybının 300 bine ulaştığını ifade ediyor. 2022 sonunda sektörde 1 milyon 250 bin kişinin çalıştığını, bu sayının günümüzde 950 bine kadar düştüğünü söyleyen Fayat, “Yani kabaca toplam istihdamımızın yüzde 25’ini kaybettik” değerlendirmesinde bulundu.
Ege İhracatı Birlikleri Koordinatör Başkanı ve Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ETHİB) Yönetim Kurulu Başkanı Jak Eskinazi de, Türkiye’nin tekstil ve hazır giyimde yaşadığı kan kaybının ardından, dış pazarlarda Mısır, Vietnam ve Bangladeş gibi ülkelerin öne çıktığını, hatta Avrupa’da Portekiz ve Romanya’nın bile Türkiye’den daha avantajlı hale geldiğini belirtti.