DOLAR 38,2612 0.13%
EURO 43,8792 -0.46%
ALTIN 4.214,160,12
BITCOIN 34602512,64%
İstanbul
21°

AÇIK

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Türkiye’de Hayat Pahalılığı ve Yoksul Kesimin Durumu

Türkiye’de Hayat Pahalılığı ve Yoksul Kesimin Durumu

ABONE OL
21 Aralık 2024 01:48
Türkiye’de Hayat Pahalılığı ve Yoksul Kesimin Durumu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de Artan Hayat Pahalılığı ve Yoksulların Durumu

Türkiye’de her geçen gün artan hayat pahalılığı, özellikle yoksul kesimi derinden etkiliyor. Temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan bu kesim, Diyarbakır’daki semt pazarında çürüyen ve yarı fiyatına satılan sebze ve meyvelere yönelmek zorunda kalıyor. Pazar esnafı Abdulkadir Taş, “Vatandaş 40 liraya salatalık alamıyor. Çöplerde birikenleri 15 liraya alıyorlar. Bu durumun acilen düzelmesi gerekiyor. Asgari ücret 100 bin lira da olsa insanlar yine geçinemez” diyerek ekonomik krizin boyutlarına dikkat çekiyor.

Yoksulların Çaresizliği

Yüksek enflasyon ve ekonomik kriz, yoksul kesimin temel ihtiyaçlarını karşılayamaz hale getirdi. Hayat pahalılığı nedeniyle özellikle temel gıda ürünlerine ulaşmakta güçlük çeken bu kesimin umudu, semt pazarında daha uygun fiyata satılan meyve ve sebzeler oldu.

Çöpe Atılanlardan Daha Beter Sebze ve Meyveler

Diyarbakır’daki yoksullar, semt pazarında ezilmiş sebze ve meyveleri toplarken görüntülendi. Pazar esnafı Mehmet Yılmaz, “Pazarda dolaşan yoksulların her gün çöplerde meyve ve sebzeleri toplamaları kabul edilemez. Ürünlerimizi yüksek fiyatlarla satmak zorunda kaldığımız için vicdanımız rahatsız,” diyerek durumu özetliyor. Yılmaz, sözlerine şöyle devam etti:

  • “Fiyatların yüksek olmasından dolayı ihtiyacı olan insanlar çöpe atılanlardan daha kötü durumda sebze ve meyve topluyor.”
  • “Bir kilo elmayı 55 liraya vermek benim vicdanımı rahatsız ediyor.”
  • “Parası olan alıyor ama parası olmayan sadece bakıyor. Bugün bir kilo mandalina 45 lira, normalde 12 lira olması gerekir.”
  • “Artıkları bırakıyoruz, fakirler gelip onları topluyorlar. Ortada bir düzensizlik var.”

Yerdeki Meyveleri Götürmesi Zoruma Gidiyor

Hatice Aktaş, semt pazarında istediği kadar alışveriş yapamadığını belirterek, “Fiyatlar parası olana güzeldir, parası olmayana hiç güzel değil. Pahalılıktan dolayı bugün istediğim kadar alışveriş yapamadım,” diyor.

Sepeti Doldurmadan Bin Lira Harcadım

Pazarda bir sepeti bin liraya ancak doldurabildiğini söyleyen Ayşe Kara, “Hiçbir şey alınamıyor. Asgari ücrete yüzde 45 zam yapılacağı söyleniyor. Zam yapıldıktan sonra fiyatlar 4-5 kat artacak. Kiralar artacak. Nasıl geçineceğiz? Bugün pazarda yaptığım alışverişte bin lira harcadım, daha bir sepeti doldurmadan bu miktara ulaştım,” şeklinde konuştu.

Dört Poşet 600 Lira

İsmail Çakmak, “Fiyatları görüyorsunuz. Fakir ölsün. Biberin kilosu 100 lira olmuş. Dört poşet doldurdum, 600 lirayı buldu. Çok şükür bizim durumumuz iyi ama fakir fukara ne yapacak?” diyerek sitemini dile getiriyor.

Pazar esnafı Ramazan Kocakaya, “Sebze fiyatları normal ama maliyetler yükseldi. Müşterilerin alım gücü yok. Alışverişler yarı yarıya düştü. Eskiden 5 kilo alan biri, bugün 2 kilo alıyor,” diyerek durumu özetliyor. “Paranın kıymeti kalmadığı için insanların alım gücü de kalmadı,” diyor.

Çöplerde Birikenleri 15 Liraya Alıyorlar

Son olarak, Abdulkadir Taş, “Fiyatlar normal ama vatandaş alışveriş yapamıyor. Vatandaş 40 liraya salatalık alamıyor. Çöplerde birikenleri 15 liraya alıyorlar. Bu durumun düzelmesi gerekiyor. Asgari ücret 100 bin lira da olsa insanlar yine geçinemez,” şeklinde yorumda bulundu.


En az 10 karakter gerekli