PARÇALI AZ BULUTLU
Son dönemde Türkiye’deki internet hizmetlerine yapılan zamlar artarken, kullanıcılar alınan hizmetin kalitesinden şikayet etmeye devam ediyor. VOA Türkçe‘den Soner Kızılkaya ve Oğulcan Bakiler’in aktardığına göre, dünyadaki ülkelerin internet hızlarıyla ilgili en güncel ve kapsamlı verilere sahip olan Speedtest firması, Ağustos ayında yaptığı açıklamalarda Türkiye’nin sabit internet hızında 161 ülke arasında 106’ncı, mobil internet hızında ise 58’inci sırada yer aldığını bildirdi.
Ülkelerin internet hızları, “sabit geniş bant” (fixed broadband) olarak bilinen iletim sisteminde her saniyede iletilen megabit miktarı (mbps) ile ölçülmektedir. Speedtest’in Ağustos verilerine göre, dünya ortalaması sabit indirme hızında 93,99 mbps olarak ölçülürken, Türkiye bu hızla 42,90 mbps değerine sahip ve bu da dünya ortalamasının oldukça altında kalıyor. Türkiye, internet hızı sıralamasında Kamboçya, Bangladeş, Burkina Faso, Güney Afrika ve Guatemala gibi ülkelerden daha yavaş bir performans sergiliyor.
Dünyanın en hızlı sabit internetine sahip ülke, 297,62 mbps ile Birleşik Arap Emirlikleri olurken, en düşük hız ise 3,53 mbps ile Türkmenistan’a ait. Mobil internet indirme hızında ise dünya ortalaması 55,80 mbps olarak belirlenirken, Türkiye’de bu hız 46,37 mbps olarak ölçülmekte ve yine dünya ortalamasının altında kalmaktadır. En hızlı mobil interneti sunan ülke 398,51 mbps ile Birleşik Arap Emirlikleri iken, en düşük hız 7,91 mbps ile Yemen’e aittir.
VOA Türkçe’nin mikrofon uzattığı vatandaşlar, Türkiye’deki düşük hızdaki internet için yüksek fiyatlar ödemekten yakınıyor. İzmir’de müzisyenlik yapan Mirkelam Özer, Avrupa’da yaşayan arkadaşlarıyla yaptığı sohbetlerde Türkiye’deki internetin kalitesizliğinden bahsederek, “Buradaki internetin berbat olduğunu, dünyanın en kötü ve pahalı interneti olduğunu duyuyorum. Kıt kanaat kullanıyoruz. Şu an indirimli hali 440 lira. Hem çok pahalı hem de diğer Avrupa ülkelerine göre hızın düşük olması nedeniyle kendimi aptal gibi hissediyorum” ifadelerini kullandı.
Özer, evinde internet üzerinden dersler verdiği sırada sıkıntılar yaşadığını belirterek, “Çok zorlanıyorum, bu nedenle direkt mobil internete geçiyorum. Ev interneti kesinlikle ihtiyacımı karşılamıyor, sık sık donmalar yaşıyorum” dedi. Bilişim uzmanı ve gazeteci Füsun Sarp Nebil, VOA Türkçe’ye yaptığı değerlendirmede, “Aslında şu anda ödenen fiyatlar Avrupa’daki fiyatlardan daha düşük. Ancak Türkiye, sekiz aydır sabit internet hızında 105’incilikle 115’incilik arasında dalgalanma yaşıyor. Mobil internette de 60-70’inci sıralarda hareket ediyor. Dolayısıyla, bu kadar düşük bir internet hızı için istenen fiyatlar oldukça pahalı” dedi.
Nebil, internet kalitesindeki sorunları, daha hızlı, güvenli ve veri kaybı olmadan iletim sağlayan fiber optik şebekelerinin ve internet trafik değişim noktalarının Türkiye’de yetersiz olmasına bağladı.