DOLAR 35,2025 -0.07%
EURO 36,7791 0.13%
ALTIN 2.973,420,36
BITCOIN 3358598-3,00%
İstanbul

PARÇALI BULUTLU

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Türkiye’de Kiralık Konut Sorunu ve Kirada Yüzde 25 Sınırı

Türkiye’de Kiralık Konut Sorunu ve Kirada Yüzde 25 Sınırı

ABONE OL
30 Haziran 2024 07:48
Türkiye’de Kiralık Konut Sorunu ve Kirada Yüzde 25 Sınırı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de barınma krizi derinleşirken, 2022 yılında geçici olarak devreye alınan ve Eylül 2023’e uzatılan kirada yüzde 25 zam sınırı, zorunlu arabuluculuk sistemiyle birlikte sorunu çözemedi. Ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları adeta mahkemeleri kilitleyerek ilk duruşma tarihlerinin bir yıl sonraya ertelenmesine neden oldu.

Uygulama tarihinin uzatılmasıyla tepkilere neden olan kirada yüzde 25 sınırının artık 1 Temmuz’dan sonra sona ermesi bekleniyor. Kira artışlarında geçmiş uygulamaya geri dönülerek, yıllık tüketici fiyat endeksi ve yurt içi üretici fiyat endeksi ortalaması alınarak kira artışları yapılması planlanıyor.

Uzmanlar, uygulamanın kaldırılmasının piyasayı etkilemeyeceğini belirtse de ev sahiplerinin tekrar sahaya inmesiyle kira tespit davalarının bir süre daha gündemi meşgul edebileceği ifade ediliyor. Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, kirada yüzde 25 zam sınırının taraflarca yüksek oranda uygulandığını, ancak son dönemde düşüş yaşandığını ve ev sahibi-kirası ilişkisinin onarılamaz boyutlara ulaştığını belirtiyor.

Kiraz, düzenlemenin kaldırılmasının ardından piyasanın birkaç yıl içinde normale döneceğini ifade ederken, kira tespit davalarının bir süre daha devam edebileceğine dikkat çekiyor. Barınma krizinin çözümü için iktidarın önlem alması gerektiğini vurgulayan Kiraz, kiralanabilir konut sayısının artırılması gerektiğine dikkat çekiyor.

‘Piyasalar Dengelenir’

Gayrimenkul Hukukçusu Avukat Çiğdem Kezer ise kirada yüzde 25 zam sınırı uygulamasının 2022’de fahiş artışlar yaşandığını belirterek, 2023’te ise mal sahiplerinin mağdur olduğunu ifade ediyor. Kezer, uygulamanın sona ermesinin piyasanın dengelenmesine katkı sağlayacağını düşünüyor. Kiralık sosyal konut sayısının artırılması gerektiğini belirten Kezer, bölgesel rayiç bedel uygulamasının hayata geçirilmesi gerektiğini de aktarıyor.

En az 10 karakter gerekli