Türkiye’de devletin resmi harçları, maalesef vatandaşlar arasında ciddi farklılıklar göstermektedir. Anayasa’ya göre tüm vatandaşlar “kanunlar önünde” eşit olmasına rağmen, devletin harç ve defter ücretleri Türk vatandaşları arasında ayrımcılığa yol açmaktadır. Türkiye’de 3 yıl ve daha uzun süreli pasaportların harçları, defter parası ile birlikte toplamda 8,623 TL (yaklaşık 229 Euro) olarak belirlenmiştir.
Yurt dışında yaşayan bir Türk için aynı pasaport, tüm masraflar (pasaport harcı, defter parası ve posta) dahil 105 Euro gibi daha uygun bir fiyata temin edilebilmektedir. Bu durum, Türkiye’de yaşayan Türklerin, yurt dışında ikamet eden ve pasaportunu Türk konsolosluklarından temin eden bireylerden iki kat daha fazla harç ödemesine neden olmaktadır. Üstelik, Türkiye’deki emekli maaşları, asgari ücretler ve ortalama maaşlar Avrupa’dakilerin ortalama beşte biri seviyesindedir. Dolayısıyla, Avrupalının beşte biri kadar kazanan bir Türk, pasaport ücreti olarak onun iki katını ödemek zorunda kalıyor.
Devletin harçlarının vatandaşlara farklı şekilde uygulanması, anayasanın eşitlik ilkesine ve yasalara aykırıdır. Çünkü devletin harç veya vergileri, tüm vatandaşlara eşit bir biçimde uygulanmalı ve arada bir farklılık olması yasal olarak yasaktır.
Ancak bu durum sadece harçlarla sınırlı kalmamaktadır. Türk pasaportu, dünyanın en pahalı pasaportları arasında yer almaktadır. Dünyanın en geçerli pasaportları olan Almanya, Fransa ve Japonya pasaportları, Türk pasaportundan iki kat daha ucuz bir fiyata sahiptir. Bu ülkelerde ortalama emekli maaşları veya asgari ücretler net 1800 Euro civarındadır. Ayda yaklaşık 340 Euro ile geçinmeye çalışan Türk emeklileri, pasaport alabilseler bile, son yıllarda hızla değer kaybederek dünyada 54. sıraya gerilemiş bir pasaportla 199 ülkeden yalnızca 147’sine vizesiz girebilmektedir.
Dünya genelindeki çeşitli ülkelerde pasaport harçları şu şekildedir:
Türkiye’den daha pahalı pasaport veren ülkeler ise Suriye ve Lübnan olarak sıralanmaktadır. Suriye’de 6 yıllık pasaport 285 Euro, 10 yıllığı ise 600 Euro’ya kadar çıkmaktadır. Lübnan’da 10 yıllık pasaport yaklaşık 760 Euro’dur; yurt dışından başvuru yapan Lübnanlılar, yurt dışındaki Türkler gibi daha düşük ücretler ödemekte, fakat yurt dışından başvuranların pasaport ücreti 600 Euro’yu bulmaktadır.