AÇIK
Türkiye, Avrupa’nın en yüksek sigara tüketim oranlarına sahip ülkelerinden biri olarak dikkat çekmektedir. Sigara içimi, birçok hastalığın temel sebepleri arasında yer alıyor. Özellikle akciğer kanserinin %95’inin sigaraya bağlı olarak ortaya çıktığı bilinmektedir. Bu durum, sigara içen bireylerin büyük bir çoğunluğunun bu alışkanlığı bırakmak için çaba gösterdiği gerçeğini de beraberinde getiriyor.
Güney Koreli bilim insanları tarafından JAMA dergisinde yayımlanan son çalışmada, 100 binden fazla sigara bağımlısı ve 4 milyona yakın hiç sigara içmemiş bireyin verileri karşılaştırıldı. Rapor, sigarayı bırakan kişilerin sağlık durumlarını 10 yıl boyunca inceledi ve sonuçlar doktorlar için oldukça ilginç ve şaşırtıcı oldu. Sigarayı aniden bırakmanın, kardiyovasküler sistem, kalp sağlığı ve akciğerler üzerindeki etkileri beklenmedik sonuçlar doğurdu.
Tüketilen Yıl ve Doz Belirleyici Oluyor
Bu çalışmada, sigara içmenin kardiyovasküler hastalık riskini artırmadaki rolünün doza bağlı olduğu belirlendi. Yani, hafif sigara içenler sigarayı bıraktıktan kısa bir süre içinde risklerini azaltma eğilimindeyken, en az sekiz yıl boyunca sigara içen ağır tiryakilerin kalp krizi ve felç riskinin, hiç sigara içmemiş bir bireyle aynı seviyeye gelmesinin 25 yıl sürebileceği sonucuna varıldı.
Raporu hazırlayan araştırmacılar, “Ağır sigara içen eski tiryakilerin, sigara içmeye devam eden hastalarla eşdeğer bir kardiyovasküler hastalık riskine sahip olduğu düşünülmelidir.” şeklinde ifade ettiler. Bunun yanı sıra, sigara içmenin kalp yetmezliği ile ilişkilendiren pek çok farklı çalışma da mevcuttur. Sigaranın sağlığa en yaygın zararlarından biri olan kalp yetmezliği, kalp kasının vücuda gereken kanı etkili bir şekilde pompalayamaması sonucu ortaya çıkmaktadır.
Organlar Ne Kadar Sürede Kendini Yeniliyor?
Sigaranın sağlığa yönelik yıkıcı etkilerini tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da, araştırmalar, 10 yıl ve üzeri süre boyunca sigara içen bireylerin sigara bıraktıktan sonraki süreçte yaşadıkları değişiklikleri ortaya koymuştur.