DOLAR 38,2755 0.03%
EURO 43,7716 0.16%
ALTIN 4.083,13-1,84
BITCOIN 36096556,70%
İstanbul
13°

PARÇALI BULUTLU

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Türkiye’de Sığınmacılar ve Genel Sağlık Sigortası Borçları

Türkiye’de Sığınmacılar ve Genel Sağlık Sigortası Borçları

ABONE OL
14 Eylül 2024 06:00
Türkiye’de Sığınmacılar ve Genel Sağlık Sigortası Borçları
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’de Sağlık Sigortası Sorunları ve Sığınmacılar

Türkiye’ye gelen milyonlarca sığınmacının Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri devlet tarafından karşılanırken, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yaklaşık 9.4 milyon kişiye işsizlik dönemine ait prim borçları için mesaj gönderip, ödeme talebinde bulunmuştur. Ödemeyenler için e-haciz uygulamaları başlamıştır. Ekonomi profesörü Prof. Özgür Demirtaş, bu durumu eleştirerek, “İşsiz bir insanı almadığı hizmetten dolayı borçlandırmak ne anlama geliyor? Vicdanım acıyor,” şeklinde açıklamalarda bulundu. İYİ Parti Grup Başkanvekili Turhan Çömez ise, “10 milyon Suriyeli, Afgan ve diğer sığınmacılar GSS primi ödemezken, devlet kendi vatandaşına haciz uyguluyor. Böyle bir sosyal devlet ve adalet anlayışı olamaz,” ifadelerini kullandı.

Devletin Uygulamaları ve Eleştiriler

Devletin Uygulamaları ve Eleştiriler

Göç İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde, “Uluslararası koruma başvuru ve statüsü sahibi yabancılar, geçici korunan Suriyeliler ve vatansız olarak tanınan kişiler GSS sistemine kaydedilir ve primleri devlet tarafından ödenir” bilgisi yer almaktadır. Ancak SGK, milyonlarca kişiye gönderdiği kısa mesajlarla prim borçlarının ödenmesini talep etmiştir. Mesajda, “Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim borcunuz bulunmaktadır. Borcunuzu e-Devlet üzerinden sorgulayabilir ve yine e-Devlet üzerinden veya anlaşmalı bankalar aracılığıyla ödeyebilirsiniz. Aksi takdirde yasal takip başlatılacaktır,” denilmiştir. Bu mesajın ardından bazı vatandaşların banka hesaplarında e-haciz işlemleri başlatılmıştır.

Prof. Demirtaş, “Dönün bu yanlıştan,” diyerek çağrıda bulunurken, Turhan Çömez de şu ifadeleri kullanmıştır: “Eğer bir kimsenin işi yoksa ve devlete sigorta primi ödeyemiyorsa, 6. aydan itibaren devlet onun borç hanesine her ay 600 lira yazıyor. Belki de kişinin bundan haberi yok ve borç birikiyor. Bu durumda icra memurları kişinin kapısına dayanıyor. Oysa beşli çetelere, Kur Korumalı Mevduat ile zengin ettiklerine, yandaşlara böyle bir uygulama yok.”

Vatandaşların Tepkisi ve Siyasi Eleştiriler

CHP Gaziantep milletvekili Melih Meriç, “SGK’nın bu uydurulmuş borçlarla vatandaşı boğma çabası kabul edilemez,” diyerek uygulamanın derhal durdurulması gerektiğini vurguladı. Vatandaşlar, sosyal medya üzerinden faiz işletilerek katlanan borçlara tepki gösterirken, CHP’li Meriç de “Hazine boşalınca AKP kurmayları ne yapacağını şaşırdı. Şimdi de SGK aracılığıyla vatandaşı soyuyorlar. Soruyoruz: GSS prim borçlarıyla toplanan paralar nereye gidiyor? Yine yandaş medyanın kasasına mı akacak, yoksa başka bir rant projesine mi kaynak olacak?” ifadeleriyle durumu eleştirmiştir.


En az 10 karakter gerekli