AÇIK
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Türkiye’deki yerleşiklerin yurt dışından yaptığı gayrimenkul alımı için ödediği tutar 2024 yılında bir önceki yıla göre %20,5 artarak 2 milyar 513 milyon dolara ulaştı. Bu artış, yeni yılın ilk ayında ise 144 milyon dolar olarak kaydedildi. Uzmanlar, Türk yatırımcıların yurt dışında en çok hangi ülkelerden gayrimenkul aldığını ve bu eğilimin arkasındaki nedenleri AA muhabirine değerlendirdi.
ALTIN VİZE İLE YURT DIŞI YATIRIMLAR ARTTI
Gayrimenkul Hizmet İhracatçıları Derneği (GİGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, yurt dışından yıllık gayrimenkul alım tutarının 5-10 yıl öncesine göre önemli ölçüde arttığını belirterek, bu sürecin katlanarak devam ettiğini ifade etti. Tekçe, yurt dışında konut almanın en önemli sebebinin özgürce seyahat etmek isteyenlerin altın vize (golden visa) alma isteği olduğunu vurguladı. Türk yatırımcıların yurt dışındaki gayrimenkul yatırımlarında Dubai ve Yunanistan gibi ülkelerin öne çıktığını belirten Tekçe, Yunanistan’ın tercih edilmesinin en önemli nedeninin 250 bin avro yatırımla Avrupa’nın kapılarını açması olduğunu aktardı. Ayrıca, diğer ülkelerde vize programlarının kapatılmasıyla yatırımcıların yöneliminin değiştiğini ve Macaristan’ın yeni bir fırsat sunduğunu dile getirdi.
Tekçe, ikinci önemli nedenin ise Türkiye’de artan kiracı ve ev sahibi sorunları olduğunu belirterek, bu durumun yatırımcıları yurt dışına yönlendirdiğini ifade etti.
YURT DIŞI GAYRİMENKUL FİYATLARI VE YATIRIM STRATEJİLERİ
Tekçe, uluslararası yatırımcıların Türkiye’deki gayrimenkul edinimlerinin azalmasına rağmen yerli yatırımcıların yurt dışındaki talebinin artığını belirtti. Bu durumu tersine çevirmek için uluslararası yatırımcıların ikamet, elektrik ve su abonelik alma süreçlerinin kolaylaştırılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yurt dışı tanıtımına daha fazla kaynak ayrılması ve yatırımcı dostu vize programlarının oluşturulması gerektiğini ifade etti.
Yurt dışındaki gayrimenkullerin genelde 300 bin dolardan başladığını aktaran Tekçe, Türklerin ortalama bir konut için 500 bin dolar ödediğini belirtti. Gayrimenkul alımında en önemli kriterin mülkün kira geliri üretebilme potansiyeli olduğunu da sözlerine ekledi.
DUBAİ, TÜRK YATIRIMCILAR İÇİN ÇEKİCİ BİR MERKEZ
Parcel Estates Üst Yöneticisi (CEO) Özden Çimen, Türk yatırımcıların son yıllarda gayrimenkul yatırımları için yoğun bir şekilde Dubai’ye yöneldiğini belirtti. Dubai’deki cazip kira getirisi ve vergisiz yatırım avantajlarının, hem bireysel hem de kurumsal yatırımcıların ilgisini çektiğini vurguladı. Türk yatırımcıların Dubai’de en çok gayrimenkul alan ülkeler arasında Hindistan, İngiltere, Rusya, Çin, Pakistan ve ABD’nin ardından 7’nci sırada bulunduğunu ifade eden Çimen, 2025 yılı itibarıyla Dubai’de en çok gayrimenkul satın alan ilk 5 ülke arasında olma hedefinde olduklarını dile getirdi.
Çimen, geçen yıl Dubai’deki yatırımların 2025’te 150 milyon doların üzerinde kira getirisi sağlamasını beklediklerini belirtti. Ayrıca, yalnızca bireysel yatırımcıların değil, Türk inşaat firmalarının da büyük ölçekli projelerde aktif rol aldığını, özellikle altyapı, metro, otoyol ve konut projelerinde Türk müteahhitlerin etkisinin arttığını vurguladı. Özellikle Dubai metrosunun genişletilmesi projesinde Türk firmalarının önemli görevler üstlendiğini sözlerine ekledi.