AÇIK
Bu yıl Türkiye, Hazine ve Maliye Bakanlığı aracılığıyla rekor düzeyde borçlanma gerçekleştirecek. Yaklaşık 2 trilyon TL’lik faiz ödemesinin yanı sıra, bütçe harcamalarının 14.7 trilyon TL’yi bulması ve bütçe açığının 1.9 trilyon TL’yi aşması bekleniyor. Türkiye, Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) bölgesindeki 55 ülke arasında en çok borçlanacak ikinci ülke konumunda yer alacak.
ABD merkezli kredi derecelendirme kuruluşu S&P Global’in tahminlerine göre, Hazine bu yıl toplamda 83.8 milyar dolar (yaklaşık 3 trilyon 59 milyar TL) brüt uzun vadeli borçlanma gerçekleştirecek. Bu rakam, 2022 yılında yapılan 50.8 milyar dolarlık brüt borçlanmaya göre yaklaşık %65’lik bir artış anlamına geliyor.
Türkiye’den daha fazla borçlanacak tek ülke ise Polonya. Polonya’nın bu yıl 95 milyar dolar borçlanması öngörülüyor. Ayrıca, listenin ilk beş sırasını Mısır, İsrail ve Suudi Arabistan gibi ülkeler tamamlayacak.
Türkiye’nin Borç Durumu
Hazine, toplamda 3 trilyon 241 milyar lira tutarında borç servisi yapmayı planladığını açıklamıştı. Bu tutarın 1 trilyon 373 milyar lirasının anapara, 1 trilyon 868 milyar lirasının ise faiz ödemeleri için ayrılması hedefleniyor.
Dış Borç Faizine Rekor Ödeme
Türkiye, 2024 yılında rekor düzeyde dış borç faiz ödemesi gerçekleştirdi. Ekonomist Prof. Dr. Yaşar Uysal’ın yaptığı hesaplamalara göre, kamu ve özel sektör, geçen yıl dış borcun faizine toplam 22 milyar 586 milyon dolar harcama yaptı. Uysal, 2000 yılından bu yana dış borç faizi için toplamda 270 milyar dolar ödendiğini belirterek, “Bu sürdürülebilir bir durum mu?” sorusunu gündeme getirdi.