DOLAR 38,3158 0.01%
EURO 43,7025 0.59%
ALTIN 4.114,750,40
BITCOIN 35697300,44%
İstanbul
13°

KAPALI

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Türkiye’nin Eurofighter Typhoon Alım Süreci ve Savunma Stratejisi

Türkiye’nin Eurofighter Typhoon Alım Süreci ve Savunma Stratejisi

ABONE OL
28 Ekim 2024 14:00
Türkiye’nin Eurofighter Typhoon Alım Süreci ve Savunma Stratejisi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin Savunma Stratejisi ve Eurofighter Typoon Alım Süreci

Türkiye, Rusya’dan S-400 hava savunma sistemini aldıktan sonra, ABD ve Avrupa ülkeleri tarafından artan baskılarla karşı karşıya kaldı. Bu durum, Türkiye’nin savunma sanayisinde önemli değişimlere yol açtı. Türkiye, F-35 programından çıkarıldıktan sonra, ABD’nin yeni nesil F-16 savaş uçaklarının satışına onay vermesi, bu sürecin bir parçası olarak değerlendiriliyor. Ancak, bu süreçte Almanya’nın Türkiye’ye yönelik Eurofighter Typhoon tipi 40 savaş uçağına “gizli veto” uyguladığı ortaya çıktı.

ABD’nin F-16 satışına onay vermesi, Türkiye’nin Eurofighter alımına dair umutları artırdı. Almanya, bu konuda Türkiye’nin alternatif olarak istediği Eurofighter uçaklarının satışına yeşil ışık yaksa da, gelişmeler pek de olumlu yönde ilerlemiyor.

Yedek Parça ve Uçakların Durumu

Şu anda, İngiltere’nin liderliğindeki bir konsorsiyum, Türkiye’ye Eurofighter Typhoon savaş uçaklarının satışı için çözüm arayışında bulunuyor. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 19 Ekim’de İstanbul’a yaptığı ziyaret sırasında Türkiye’nin NATO’nun güney kanadı için önemini vurguladı ve bu konuda yeşil ışık yaktı. Ancak, bu süreçte sızan bilgiler oldukça iç açıcı değil.

  • Almanya’daki Eurofighter üretim tesislerinde şu anda herhangi bir üretim faaliyeti bulunmuyor.
  • Eurofighter’ların satışına yönelik ilk engel geldiğinde, Almanya’da kapatılması gündemde olan fabrika için umut ışığı doğmuştu ve işçiler yeni üretim için eylemler düzenlemişti.
  • Alman Flug Revue adlı savunma yayın organı, Türkiye’ye kullanılmak üzere ilk model Trance 1 Eurofighter’ların verilmesinin gündemde olduğunu bildirdi.

Dergi, İngiltere Savunma Bakanlığı’nın Türkiye’ye olası Eurofighter ihracı konusunda bir ilerlemenin söz konusu olduğunu doğruladı. Türkiye’ye satılacak uçakların, İngiltere’nin elinde bulunan ilk nesil ve yeni modeller için yedek parça olarak saklanan Trance 1’ler olduğu belirtiliyor. Trance 1’ler, yeni nesil Trance 4 veya 5’lerin yanında, eski Sovyet uçaklarıyla kıyaslandığında oldukça geride kalıyor.

Kendi Yeni Uçaklarını Alacak, Eskileri Bize Verecek

İngiltere’deki Eurofighter Trance 1 /FGR 4 filosu, aktif RAF Typhoon filosunun yedek parça envanterine katkıda bulunmak amacıyla hizmetten kaldırılmaya hazırlanıyor. 26 adet Typhoon Trance 1 uçağının, 31 Mart 2025 itibariyle emekliye ayrılması bekleniyor. Bu uçaklar, havadan yere müdahalelerde yetersiz bulunmuş ve Ukrayna’ya bile, savaşta işe yaramayacağı ve karmaşık yapısı nedeniyle verilmemişti. Ayrıca, bu uçaklar NATO’nun kullandığı Meteor BVR füzeleri ile uyumlu değil. Uçaklarda yalnızca AIM -120C8/D füzeleri kullanılabiliyor ve bu füzelerin satışı, yalnızca ABD’nin onayı ile gerçekleştirilebiliyor.


En az 10 karakter gerekli