Türkiye’nin kültürel mirasını ve yöresel ürünlerini koruma altına alan coğrafi işaretler, hem yerel ekonomiye hem de ulusal kalkınmaya önemli katkılar sağlıyor. Bu doğrultuda, 23 Eylül 2024 tarihinde Bandırma Ticaret Odası ev sahipliğinde ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde düzenlenecek olan “Coğrafi İşaretler Bilgilendirme Semineri”, coğrafi işaretlerin tescil süreçlerinden dijital ticarete kadar pek çok konuyu masaya yatıracak.
Coğrafi işaretler, belirli bir bölgeye özgü özellikleri taşıyan ürünleri koruma altına alarak, o bölgenin kültürel ve ekonomik kalkınmasına katkı sağlar. 2023 sonu itibarıyla Türkiye’de toplam 2214 ürün coğrafi işaret tescili almış olup, bunların 588’i TOBB’a bağlı Oda ve Borsalar tarafından tescil edilmiştir. Türkiye’nin uluslararası platformda da söz sahibi olabilmesi amacıyla Avrupa Birliği’nde de 27 coğrafi işaretli ürün tescillenmiş durumdadır. TOBB, özellikle Avrupa Birliği’ne yönelik başvuruların takip edilmesi ve desteklenmesi noktasında önemli çalışmalar yürütmektedir.
Bandırma Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde yapılacak bu seminer, Türkiye’de coğrafi işaretler üzerine yapılan en kapsamlı bilgilendirme toplantılarından biri olacak. Seminerde, coğrafi işaretlerin ekonomik faydaları, ulusal ve AB düzeyinde tescil süreçleri, hukuki meseleler ve dijital ticaret olanakları gibi konular tartışılacak. Katılımcılar, bu alanda uzman isimlerden değerli bilgiler edinme fırsatı bulacak.
Seminerin açılış konuşmalarını Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu (katılımları halinde) ve Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Yılmaz yapacak. Açılışın ardından, TOBB Reel Sektör AR-GE ve Uygulama Daire Başkanlığı’ndan Aslı Parmak, TOBB’un coğrafi işaretler konusundaki vizyonunu ve bu alanda yürüttükleri çalışmaları aktaracak. Parmak, TOBB’un üreticilere sağladığı desteği ve coğrafi işaretlerin bölgesel kalkınmadaki önemini ele alacak.
13:00-13:30: Kayıt/Kahve ve İkramlar (Bandırma Ticaret Odasına Ait Coğrafi İşaretli Ürünlerin Tadımı)
13:30-14:30: Açılış Konuşmaları
İsmail USTAOĞLU-Balıkesir Valisi (teşrifleri halinde)
Adem YILMAZ-Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı
Giriş Oturumu
Aslı PARMAK-Uzman/Hukukçu-TOBB Reel Sektör AR-GE ve Uygulama Daire Başkanlığı
“Coğrafi İşaretler Hususunda TOBB’un Vizyonu ve Çalışmaları”
I.OTURUM
Coğrafi İşaretli Ürünlerin Üreticiye Sağladığı Faydalar, Tescil Süreçleri ve Coğrafi İşaretli Ürünlerin Denetimi
14:30-15:00: Neşe İLOĞLU- Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanlığı Coğrafi İşaretler Dairesi Sinai Mülkiyet Uzmanı
“Coğrafi İşaretli Ürünlerin Denetimi ve Tescil Süreçleri”
15:00-15:30: Prof. Dr. Mustafa KIRALAN-Balıkesir Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Anabilim Dalı Başkanı
“Coğrafi İşaretli Ürünlerin Başvuru ve Denetim Süreçleri”
15:30-15:45: Kahve ve İkram Arası
15:45-16:15: Dr. Onur YÜKSEL-TOBB UYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Genel Müdürü
“Coğrafi İşaretli Ürünlerin Denetimi ve Hukuki Uyuşmazlıklar”
16:15-16:45: Av. Nedim Korhan ŞENGÜN-Şengün & Partners Avukatlık Ortaklığı Coğrafi İşaretler Ulusal ve AB Tescil Danışmanlık Merkezi Kurucu Başkanı
“Coğrafi İşaretli Ürünlerin Ulusal ve AB Tescil Süreçleri”
16:45-17:00: Kahve ve İkram Arası
II.OTURUM
Coğrafi İşaretli Ürünlerin e-Ticaretteki Yeri
17:00-17:30: Gökhan KURTULUŞ-TRENDYOL İhracat Satış ve İş Geliştirme Müdürü
“Coğrafi İşaretli Ürünlerde e-Ticaret ve e-İhracat”
17:30-18:00: Duygu ÇAVDAR-HEPSİBURADA Sürdürebilirlik ve Sosyal Etki Kıdemli Müdürü
“Coğrafi İşaretli Ürünlerde e-Ticaret”
18:00-18:30: Dilara GÜVEN– e-Ticaret Uzmanı-NEYİVAR.COM Coğrafi İşaretli Ürünler Satış Platformu
“Coğrafi İşaretli Ürünlerin Satışı Süreci”
18:30: Kapanış.
Bu seminer, Türkiye’de coğrafi işaretli ürünlerin korunması, tescili ve ulusal ekonomiye katkıları üzerine derinlemesine bilgi sunan bir etkinlik olacak. TOBB, Türk Patent ve Marka Kurumu, Şengün & Partners Avukatlık Ortaklığı gibi önemli kuruluşların katkılarıyla gerçekleşecek seminer, bu alanda çalışan üreticilere ve uzmanlara geniş bir bilgi paylaşımı ve network imkanı sağlayacak.