PARÇALI BULUTLU
27 Ekim tarihinde Avrupa genelinde saatler kış saatine dönecek. Ancak, Ukrayna bu uygulamayı tamamen değiştirme kararı aldı ve artık saat değişikliğini kaldırıyor. Ukrayna, Kış Saatinde Kalacak
Rusya ile devam eden savaş koşulları altında, Ukrayna, kalıcı olarak kış saatine geçiş yapma kararı aldı. Avrupa ülkeleri 30 Mart’ta yaz saatine geçerken, Ukrayna bu uygulamanın dışında kalarak kış saatinde kalmayı sürdürecek. Ukrayna, Avrupa kıtasında Orta Avrupa Saati’ni (kış saati) kalıcı olarak uygulayan ilk ülke olma özelliği taşıyor. Bu kararın arkasında yatan sebepler arasında Rusya’dan uzaklaşma ve “Ukrayna genelinde tek tip Kiev saati” oluşturma arzusu yer alıyor. Gelecek dönemlerde, Rusya’nın başkenti Moskova’da yaz aylarında Kiev’e göre bir saat daha geç olacak.
Türkiye’de yaz saati uygulamasının sabitlenmesiyle, yaz aylarında Ukrayna ile saatler eşitleniyor; ancak kış aylarında Türkiye bir saat ileride kalıyordu. Ukrayna’nın kış saatine geçiş yapmasının ardından, saatlerin sabitlenmesi nedeniyle Türkiye ve Ukrayna arasında 1 saatlik bir fark oluşacak. Bu durumda Türkiye, Ukrayna’nın 1 saat önünde olacak.
Şu ana kadar dünya genelinde toplam 143 ülkede saat değişimi gerçekleştirilmiştir. Mısır, tek bir değişikliğin ardından saatlerini geri almak yerine sabit bir saat uygulamasına geçti. Bu durumu 71 ülke daha (Brezilya, Türkiye ve Hindistan dahil) takip etti. Ancak, hâlâ 71 ülkede saatler değişmeye devam ediyor. 106 ülkenin (örneğin Tayland veya Endonezya) ise bu konuda bir değişiklik yapılmadı.
Avrupa Parlamentosu, 2018 yılında AB genelinde saat değişikliğinin kaldırılmasına yönelik bir karar aldı. 2018 yılında yapılan bir ankette, Avrupalıların %84’ü bu uygulamaya karşıydı. Yalnızca Kıbrıs ve Yunanistan, saat değişimi yapmak istemeye devam etti. Ancak AB ülkeleri, gelecekte yaz saati mi yoksa kış saati uygulamasının mı devam edeceği konusunda henüz bir uzlaşıya varamadı; bu nedenle saat değişikliği birkaç kez ertelendi.
Son günlerde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, kış saati uygulamasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. AKP grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bayraktar, kış saati uygulamasına ilişkin şunları ifade etti: “Bir değişiklik düşünmüyoruz; ancak iller, mesai ve okul saatleriyle ilgili uygulamalarını yapabilirler.” Bakan Bayraktar’ın açıklamasına göre, kış saati uygulaması 2024 yılında uygulanmayacak ve saatler geri alınmayacak.
Türkiye’de kış saati uygulaması olmadığı için saatler sabit kalacak, ancak Avrupa ülkeleri saatlerini geri alacak. Bu nedenle Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasındaki 1 saatlik fark, 2 saate çıkmış olacak. Avrupa ülkeleri için kış saatine geçiş, 26 Ekim’i 27 Ekim’e bağlayan gece gerçekleştirilecek. Bu yıl yaz saatinden kış saatine geçiş, 26 Ekim Cumartesi’yi 27 Ekim Pazar’a bağlayan gece saat 03:00’te, saatlerin bir saat geri alınmasıyla (02:00’ye) gerçekleşecek.
Kuzey yarım kürede birçok ülke, ekim ayının sonunda yaz saatini terk ederek saatlerini bir saat geriye alırken, Türkiye 2016 yılından beri aynı saat diliminde kalmaya devam ediyor. Bu uygulama ile Türkiye, daha önce dahil olduğu GMT+2 dilimini tamamen terk ederek tüm yıl boyunca GMT+3 dilimini kullanıyor. 2016 yılında, Berat Albayrak’ın enerji bakanlığı döneminde başlatılan kalıcı yaz saati uygulamasının temel amacı enerji tasarrufu olarak belirtiliyor. Yıl boyu yaz saati uygulamasına geçiş, 7 Eylül 2016 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile başladı ve 2017’de uzatılan uygulama 2018’de Cumhurbaşkanlığı Kararı ile kalıcı hale getirildi. Böylece Türkiye’nin resmi zaman dilimi GMT+3 olarak belirlendi. Bilim ve Aydınlanma Platformu’nun konu ile ilgili raporuna göre, ülkelerin yaklaşık %40’ı, gün ışığından daha verimli yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak amacıyla geçici yaz saati uygulamasını kullanmayı tercih ediyor.