AÇIK
Akla hayale gelmeyecek vergileri halkın sırtına yükleyen iktidar, vergi cennetleri üzerinden kazancını gizleyen milyarderleri 19 yıldır görmezden gelmektedir. Adalet arayışında olan vatandaşlar, bu durumun sonucunda daha fazla yük altına girmekte ve sosyal adalet bozulmaktadır. AKP, vergi cennetleriyle yapılan işlemlerden yüzde 30 oranında vergi alınması amacıyla 1 Ocak 2006 tarihinde bir yasa çıkarmıştır. Ancak, bu yasanın uygulanabilirliği için gerekli olan yönetmelik hâlâ yayımlanmamış durumda ve dolayısıyla yasa pratikte uygulanamamaktadır.
Devasa kazançlar elde eden varlıklılardan vergi alınamaması nedeniyle, bütçenin kaynak ihtiyacı halktan alınan vergilerle sağlanmaktadır. UYGULAMA YOK
2006 yılında çıkarılan ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nun off-shore işlemleriyle ilgili vergilendirmeyi tanımlayan 30’uncu maddesinin 7’nci bendiyle şu hüküm mevzuata girmiştir: “Kazancın elde edildiği ülke vergi sisteminin, Türk vergi sisteminin yarattığı vergilendirme kapasitesi ile aynı düzeyde bir vergilendirme imkânı sağlayıp sağlamadığı ve bilgi değişimi hususunun göz önünde bulundurulması suretiyle Bakanlar Kurulunca ilan edilen ülkelerde yerleşik olan veya faaliyette bulunan kurumlara nakden veya hesaben yapılan veya tahakkuk ettirilen her türlü ödemeler üzerinden, bu ödemelerin verginin konusuna girip girmediğine veya ödeme yapılan kurumun mükellef olup olmadığına bakılmaksızın yüzde 30 oranında vergi kesintisi yapılır.”
Kanunun uygulanabilmesi için, o dönemdeki Bakanlar Kurulu’nun vergi cennetlerinin listesinin (kara liste) de yer aldığı yönetmeliği yayımlaması gerekmekteydi. Bunun için Avrupa Birliği’nin (AB) yılda iki kez güncelleyip ilan ettiği kara listeyi yönetmeliğe eklemek yeterli olacaktı. Ancak, Bakanlar Kurulu 2018 yılına kadar bu yönetmeliği çıkarmadı. 2018’de hükümet sistemi değişti ve yetki Cumhurbaşkanı’na devredildi. Ancak, üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen Cumhurbaşkanlığı da bu yönetmeliği hâlâ yayımlamamıştır.
Parasını Kaçıran Vergiden Kurtuluyor
Vergi cennetleri, vergi ödemekten kaçınmayı alışkanlık haline getiren mükellefler için en kolay ve cazip yöntem haline gelmiştir. Mükellefler bu ülkeleri Türkiye’de vergi matrahını azaltmak amacıyla kullanmaktadır. Eğer uygulama yönetmeliği yayımlansaydı, parasını vergi cennetlerine kaçıran mükellefler Türkiye’ye yüzde 30 oranında vergi ödeyeceklerdi. Bu durum, Hazine’nin kasasına milyarlarca dolar girmesine olanak tanıyacaktı.
Kara Liste Nedir?
Bir ülkedeki vergi uygulamaları, başka bir ülkeden vergi kaçırılmasına neden oluyorsa, bu tür ülkeler AB’nin kara listesine alınmaktadır. Listeye giren ülke, eğer sorunları giderecek adımlar atar veya taahhütte bulunursa, bu listeden çıkartılmaktadır. Kara liste, her yıl şubat ve ekim aylarında güncellenmektedir. Kara listedeki ülkelerin AB ile finansal işlemleri daha sıkı bir biçimde denetlenmektedir. AB, en son 8 Ekim 2024 tarihinde listeyi güncelledi. Kara listede hâlâ “Amerikan Samoası, Anguilla, Fiji, Guam, Palau, Panama, Rusya, Samoa, Trinidad ve Tobago, ABD Virjin Adaları ve Vanuatu” gibi ülkeler bulunmaktadır.