Vodafone’un fiber yatırımlara ilişkin kapsamlı raporu, İstanbul’da gerçekleştirilen “Dijitalleşme Yolunda Sabit Genişbant Politikaları Değerlendirme Toplantısı”nda kamuoyuna duyuruldu. Bu rapor, Türkiye’deki dijital ekosistemin güçlendirilmesinde fiber altyapının kritik rolüne dikkat çekiyor. Raporun bulgularına göre, Türkiye’de fiber altyapının yaygınlaştırılması için yapısal reformların hayata geçirilmesi ve bu süreçte ortak bir altyapı şirketinin kurulması elzem.
İhtiyaç duyulan reformların uygulanması için lisans uzatma sürecinin bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulanan raporda, bu sürecin adil ve dengeli bir şekilde yürütülmesinin önemi üzerinde duruluyor. Hem mobil hem de sabit hizmetler için lisans uzatma sürecinin öngörülebilir ve adil bir çerçevede gerçekleşmesi gerektiği ifade ediliyor.
Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Engin Aksoy, toplantıda raporla ilgili detaylı bilgiler sundu. Yüzde 17 Artırılmalı başlığı altında fiber altyapı sorunlarının çözümü için yenilikçi ve çözüm odaklı yapısal değişikliklere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Aksoy, “Sabitte lisans uzatmanın yapılacağı önümüzdeki yıllar, ülkemiz için kritik bir dönüm noktası olacak. Bu sürecin adil bir şekilde yürütülmesi, sektörel rekabeti desteklemesi açısından son derece önemli. Bu süreci, ülkemizin dijitalleşme misyonu açısından bir fırsat alanı olarak görüyoruz.” dedi.
Dijital dünyanın hızla ilerlediğini vurgulayan Aksoy, Türkiye’nin Güney Kore ile aynı yoğunluğa ulaşabilmesi için fiber hattını 2 milyon kilometreye çıkarması gerektiğini ve bunun için de her yıl bir önceki yıla göre yüzde 17 oranında artış sağlaması gerektiğini ifade etti. Aksoy, “Yapısal ayrışmanın gerçekleştirilmesi, ortak altyapı şirketinin kurulması ve lisans uzatma sürecinin yapısal reformlar için bir fırsat olarak değerlendirilmesi, öncelikli konular arasında yer alıyor.” şeklinde konuştu.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel de altyapı sahibi ve işletmecisinin ayrışmasının rekabeti artıracağına ve verimliliği sağlayacağına inandıklarını dile getirdi. Süel, ayrışmanın uluslararası alanda yaygın olarak kabul görmüş bir model olduğunu ve fiber yatırımlarını artırmada etkili olduğunu belirtti. Süel sözlerini şöyle sürdürdü:
Süel, lisans uzatmayla eşzamanlı olarak ayrışmanın gerçekleştirilmesi ve altyapı politika kararlarının bir takvim çerçevesinde alınmasının şart olduğunu vurguladı. Sabit hizmet lisans uzatma süreçlerinde fiyatlandırmanın denge gözetilerek hakkaniyetle belirlenmesinin, hem ülke ekonomisi hem de adil rekabetin sağlanması açısından önemli bir adım olacağını belirtti.
Hasan Süel, şirketin politika önerilerini ise şu şekilde sıraladı:
(Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy – Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Hasan Süel)