DOLAR 35,2199 0.01%
EURO 36,7972 0.07%
ALTIN 2.974,170,21
BITCOIN 3362319-0,61%
İstanbul

AZ BULUTLU

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Yargıtay Emeklisinin TÜİK’e Dava Süreci

Yargıtay Emeklisinin TÜİK’e Dava Süreci

ABONE OL
30 Temmuz 2024 05:36
Yargıtay Emeklisinin TÜİK’e Dava Süreci
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin en yüksek yargı organlarından biri olan Yargıtay 7. Ceza Dairesi’nin eski onursal üyesi Seyfettin Çilesiz, açıklanan düşük enflasyon verileri nedeniyle geçim sıkıntısı yaşadığını ifade ederek Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) karşı dava sürecini başlattı. Çilesiz, çarşı, pazar ve market fiyatlarının resmi enflasyon verileriyle uyumsuz olduğunu ve bu nedenle emekli aylığına yapılan düşük zammın maaşını erittiğini belirtti. Bu bağlamda, TÜİK’ten enflasyon verilerinin düzeltilmesini talep etti.

Çilesiz’in başvuru dilekçesini TÜİK’e ileten Avukat Ali Erdem Gündoğan, 30 gün içinde bir yanıt verilmemesi durumunda TÜİK’e dava açacaklarını bildirdi.

‘Geri Kalanı Siz Düşünün’

SÖZCÜ gazetesinin daha önce “TÜİK’e zam davaları yolda” başlığıyla duyurduğu haberde, gerçek enflasyon verilerinin açıklanmaması halinde davaların açılacağına dikkat çekilmişti. Seyfettin Çilesiz, 1 Ocak-30 Haziran 2024 dönemine ait son altı aylık enflasyonun yeniden hesaplanarak kendisine bildirilmesini talep etti. Dilekçeyi hazırlayan Ankara Barosu avukatlarından Ali Erdem Gündoğan, 2015 yılında emekli olan müvekkili Seyfettin Çilesiz’in aylığının, TÜİK’in enflasyonu çok düşük hesaplaması nedeniyle azaldığını kaydetti.

Müvekkilinin bu düşük ücretlerle geçinemez hale geldiğini vurgulayan Gündoğan, “Yüksek yargı üyesi bile TÜİK tarafından bu hale düşürüldüyse, diğer emeklilerin durumu hakkında bir düşünün” şeklinde konuştu. “Eğer TÜİK enflasyonu düzeltmez ya da 30 gün içinde yanıt vermezse, idare mahkemesine dava açacağız” diyen Gündoğan, “TÜİK’e menfaati olan herkes dava açabilir” ifadesini kullandı.

Dava Masrafları Yüksek

Türkiye’de yargı harç ve masraflarının oldukça yüksek olduğunu belirten Gündoğan, dava açmak için avukat vekalet ücreti hariç yargı masraflarının 4-5 bin TL civarında olduğunu söyledi. Bilirkişi atanması durumunda 15 bin TL ek masraf doğabileceğini ifade eden Gündoğan, bu masrafları öncelikle vatandaşın ödeyeceğini, davanın kazanılması halinde ise masrafın TÜİK’ten tahsil edileceğini aktardı. Gündoğan, davanın kazanılması durumunda TÜİK’in milyonlarca liralık masrafla karşılaşacağını belirtti.

Başvuru İçin Son Tarih 7 Eylül

Avukat Ali Erdem Gündoğan, TÜİK’in en son 3 Temmuz’da açıkladığı 6 aylık enflasyonun maaş zamlarına yansıtıldığını, bu nedenle itirazın bu dönemde yapılmasının önemine değindi. Başvuru için verilerin açıklandığı 3 Temmuz’dan başlayarak 60 günlük bir sürenin olduğunu, adli tatil nedeniyle bu sürenin 7 Eylül’de sona ereceğini belirtti. Gündoğan, “60 gün içinde TÜİK’e başvuru yapmayan, dava açma süresini kaçıracaktır” dedi. Ayrıca, 31 Aralık 2023’ten önceki dönemlerin zaman aşımına girdiğini ve eski veriler için dava açılamayacağını da vurguladı.

Yargıtay Emeklisinin TÜİK'e Dava Süreci

En az 10 karakter gerekli