PARÇALI BULUTLU
ABD merkezli AARP’ye göre, 50 yaş üstü yetişkinlerin %78’inden fazlası besin takviyesi kullanmaktadır. Bu oran, 65 yaş üstü bireylerde %83’e kadar yükselmektedir. Diyetisyen Tara Collingwood, “Yaşlandıkça, vücudumuz bazı önemli fizyolojik değişikliklerden geçiyor. Nüfusumuz yaşlandıkça, hipertansiyon, kalp hastalığı ve bunama gibi yaşa bağlı hastalıkların artması bekleniyor.” diyor.
Collingwood, “Hem erkekler hem de kadınlar, kemik kaybı, kas kaybı, hormonal değişiklikler ve istenmeyen orta yaş yayılması gibi sorunlara karşı hassas hale geliyor. Bu değişiklikleri ağrılı eklemlerimizde, görme bozukluklarımızda, kalp problemlerimizde, kilo alımında, hafızamızın azalmasında ve enerji eksikliğinde hissediyoruz; bunların hepsi doğrudan beslenme ile ilişkilidir.” diye ekliyor.
Collingwood ayrıca, “Eski usul yiyeceklerden besin almak her zaman en iyisi olsa da, hızlı tempolu yaşam tarzımızda düzgün beslenmeye veya yeterince dinlenmeye zaman bulmak zor oluyor. Sağlıklı bir diyet uyguladığımızda bile, çoğu zaman doğal besin zenginliğinden yoksun olan ve aşırı işleme tabi tutulmuş gıdalardan gerekli vitamin ve mineralleri alamıyoruz. Bu noktada takviyeler, yaşlanmanın olumsuz etkilerini azaltmada bir güvenlik ağı işlevi görebilir.” diye belirtiyor.
Bunun sonucunda, orta yaşlı bireylerin 50 yaşından sonra kullanması gereken önemli vitaminleri sıralıyor: