“Yeni vergi yok” söylemine rağmen sürekli yeni vergi türleri ortaya atan iktidar, kredi kartı limitleri üzerinden vergi uygulayarak dünyada bir ilke imza attı. Halkın üzerine zamları yağdırmaya devam ederken, lüks harcamalarına yetişemeyen iktidar, bu gidişatla birlikte çeşitli yeni vergilerle halkı daha da zor durumda bırakmayı planlıyor. Saçı olanlara tarak vergisi, arabası olmayanlara kaldırım vergisi, yeni evlenenlere damatlık-gelinlik vergisi, evlenmeyenlere bekarlık vergisi, iki veya daha fazla evlilik yapana yeni eş vergisi, sifon çekme vergisi, alışveriş merkezlerinde dolaşma vergisi, kışın bot vergisi, yazın terlik vergisi gibi absürt vergiler getirebilir. Halihazırda, arabalardan akaryakıt vergisi, alım-satım vergisi, yıllık kullanım vergisi (MTV), sigorta vergisi gibi birçok kalemde vergi alınıyor. Ekonomik kriz nedeniyle arabasını satmak zorunda kalanlar ve hiç arabası olmayan milyonlarca vatandaş da unutulmamalı. Bu geniş kesimden de kaldırım vergisi alınabilir. Hatta cadde kaldırımından ayrı, sokak kaldırımından ayrı vergi almak, iktidarın şatafatını daha da artırabilir.
Rakı-Balık Vergisi
Her bireyin özel bir isme sahip olduğu gerçeğinden hareketle, yeni bebeği olanlara isim vergisi getirilmesi önerilebilir. Tek isme sahip bebeklerden tek, çift isme sahip olanlardan ise iki kat vergi alınabilir. Paranın değer kaybetmesiyle birlikte vatandaşların bankalardan sürekli para çekmeye başlaması, bu durumu değerlendirip para çekme vergisi koyma fikrini akla getiriyor. Evinin balkonu olanlardan balkon vergisi, geniş penceresi olanlardan pencere vergisi, güneş gören evlerden de güneş vergisi alınabilir. İktidarın alkol tüketimi üzerinden vergi uygulama eğilimi göz önüne alındığında, masasında rakı, roka ve balık bulunduranlardan RRB vergisi almak da mantıklı bir yaklaşım olabilir. Bu dünyadan göçüp gidenler de vergiden muaf tutulmamalıdır; mirasçıları, ölüm vergisini ödemeden kimsenin mezara girmesine izin verilmemelidir.
Tuvalet Sifonundan Vergi
Dünya tarihinde birbirinden ilginç vergi uygulamalarına tanık olundu. Örneğin, İspanya’da 14. yüzyılda ikinci kez evlenen kadınlardan ikinci koca vergisi alındı. Roma İmparatoru Augustus, bekarlık ve çocuksuzluk vergileri getirdi. İngiltere, 1784’te kafasına şapka veya benzeri bir şey takan herkesten şapka vergisi aldı. Rus Çarı Büyük Petro, 1705 yılında sakal vergisi uygulayarak Rus erkeklerini tıraş olmaya teşvik etti. Günümüzdeki aktif vergilere bakıldığında, İsveç’te yeni doğanlara sıradışı veya telaffuzu zor isimler verilmesi halinde vergi alınabiliyor. ABD’nin Maryland eyaletinde ise tuvalet sifonunu çekme sayısı üzerinden vergi alınması dikkat çekiyor.
Bakan Şimşek’e Vergi Önerileri
‘Olmayan Paraya Vergi’ Meclis’e Geliyor
İktidarın vergi oluşturma yeteneğinin son örneği olan kredi kartı limitlerinden ‘katkı payı’ alınması, bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülmeye başlanacak. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, cuma günü açıklanan yeni vergilere ilişkin kanun teklifinin görüşmelerine bu hafta başlayacak. Buna göre, limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartı sahipleri, her bir kart için yıllık 750 lira katılma payı ödeyecek. Ayrıca, noterlerde taşınmaz satışlarının noterler tarafından gerçekleştirilmesi halinde belirlenen tutarda, ilk defa tescili yapılacak araçların tescil işlemlerinde 3 bin lira, tescil edilmiş araçların her türlü satış ve devirlerinde 1.500 lira, noterlik ücreti alınan diğer işlemlerde işlem başına 75 lira katılma payı talep edilecek. Karar, matrahı 5 bin lira ve üzerinde olan kol ve cep saatlerinden Özel Tüketim Vergisi alınmasını da kapsıyor. Öte yandan, Gelir İdaresi Başkanlığı, üç tekerlekli bisikletler, oyuncak bebekler ve pedallı arabalar gibi oyuncaklardan ÖTV alınacağına dair haberlerin gerçek dışı olduğunu bildirdi.