AÇIK
Sabit geliri giderek eriyen vatandaşlar, yüksek enflasyon karşısında zor günler geçiriyor. Her geçen gün borç sarmalına daha fazla insanın girdiği bu ortamda, dar gelirli bireylerin bankaların kapısını çalması da kaçınılmaz hale geldi. Son bir yıl içerisinde banka kredisi almak zorunda kalan borçlu sayısı 2 milyon 124 bin kişiye ulaştı. Ayrıca, kredi kartı borcu olanların sayısı da 2.5 milyon artış gösterdi. Borçlarını ödeyemediği için bankaların takibine düşenlerin sayısı ise 1 milyon 63 bini geçti.
5.3 Trilyonluk Borcun Dağılımı
Ülkemiz nüfusunun neredeyse yarısı bankalara borçlu durumda. Yaklaşık 41 milyon kişi bankalardan çektiği kredilerle, 38 milyon kişi de kredi kartlarıyla geçimini sürdürmeye çalışıyor. Ekonomideki yanlış politikalar neticesinde, halkın sırtında 5 trilyon 259 milyar liralık bir borç yükü oluştu. Son dönemlerde artan borçların giderek büyük bir sorun haline gelmesinden endişe eden ekonomi yönetimi, ödenemeyen kredi kartı ve ihtiyaç kredilerine 60 ay vadeli ödeme kolaylığı sağladı. Bu önlem, 5.3 trilyonluk borç yükünün 3 trilyon 371 milyar lirasını nakit kredi borçları, 1 trilyon 573 milyar lirasını kredi kartı borçları ve 315 milyar lirasını da kredili mevduat hesaplarından çekilen nakit borçlar oluşturuyor.
Son bir yıl içerisinde 40 milyon 855 bin kişi bankalardan kredi çekti. Bu kredilerin toplamı 84.6 milyar lira olarak kayıtlara geçti. Ayrıca, yaklaşık 1.6 trilyon liralık kredi kartı harcamasının 40.3 milyar liralık kısmı ödenemediği için takibe alındı. Kredi ve kredi kartı borcunu ödemeyen gerçek kişi sayısı 1 milyon 63 bin oldu. Bu kişilerin 784 bini kredi kartı borcunu, 642 bini ise nakit kredi borcunu ödeyemedi.
Senet ve Çek Borçları da Patladı
Bu yılın ilk 7 ayında, 130 bin adet senet ödenmediği için protesto edildi. Protesto edilen senetlerin toplam borç tutarı, geçen yıla göre 2.75 kat artarak 8 milyardan 22 milyara fırladı. Geçen yıl protesto edildikten sonra ödenen senet miktarı 42 bin 223’e ulaşırken, bu yıl protestodan sonra ödenen çek miktarı sadece 28 bin 542’ye kadar düştü. Ekonomideki bozulma çekleri de olumsuz yönde etkiledi. İlk 7 ayda karşılıksız kalan çek sayısı 164 bin 268’e, karşılıksız çeklerin toplam tutarı ise 102.5 milyar liraya ulaştı. Karşılıksız çek tutarı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 225 oranında devasa bir artış göstermiştir.