2018 yılında başlayan yüksek enflasyon süreci, bir yılı daha geride bırakırken, hem vatandaşların hem de şirketlerin bütçelerinde önemli bir yer tutan gıdada enflasyon, toplu yemek sektöründe üç aylık periyotlarla zam yapılmasına neden oldu. Milyonlarca çalışana hizmet veren ve yaklaşık 6 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğu tahmin edilen toplu yemek sektörü, bir dönem ayda bir yapılan fiyat artışlarının ardından, şu anda zamlara üç aylık periyotlarla devam ediyor. Özel sektörde maaş zamlarının sınırlı kalması, yemek kalitesi ve sosyal hakların çalışan transferlerinde önemli bir rol oynamasına yol açtı.
Zam Periyodu Ayda 1’e İndi
Sektörde yaklaşık 5 bin şirketin faaliyet gösterdiğini belirten SOA Toplu Yemek Yönetim Kurulu Başkanvekili Melih Can Kocabaş, pandemi sonrasında ciddi trend değişikliklerinin yaşandığını ifade etti. Kocabaş, “Düşük enflasyon dönemlerinde fiyat değişiklikleri ve sözleşmeler genellikle bir yıllık olarak yapılıyordu. Ancak enflasyon artışıyla birlikte ilk olarak üç ayda bir fiyat değişikliğine gittik. Hatta bazı dönemlerde bu süre bir aya kadar düştü. Bugün verdiğiniz fiyatlar, yarın değişebiliyor ve her şey tepetaklak olabiliyor. Şu an için sabit olarak üç ayda bir fiyat artışı yapıyoruz.” dedi. Geçen yıla oranla fiyatlarda yaklaşık %60’lık bir artış yaşandığını kaydetti.
Kocabaş, 15 yıldır toplu yemek sektöründe günlük olarak 15 ilde bin çalışanla 60 bin kişiye yemek hizmeti verdiklerini belirtti. Fabrika, hastane ve okul gibi kurumlar için yerinde yemek pişirmekte olduklarını, özellikle Ankara, Adana ve Mersin gibi bölgelerde gelişmek istediklerini vurguladı. Ayrıca, pandeminin sektörde kalıcı çözümler getirdiğini ve trendlerin değiştiğini de sözlerine ekledi.
“Alım gücünün düştüğü bir ortamda, şirketlerden beklentiler de değişim gösterdi. Son 10 yılın en düşük kırmızı et tüketimi şu anda gerçekleşiyor. Şirketler, bu tür ulaşılamayan ürünleri yemekhanede sunmakta. Maaş politikaları genelde benzerlik gösteriyor; bir otomotiv firmasında çalışırken diğerine geçtiğinizde genellikle aynı maaş skalasında yer alıyorsunuz. Ancak şirketler, yan haklarda özellikle yemekte ayrışmaya başladı.” diye ekledi Kocabaş.