PARÇALI BULUTLU
Dünyanın en büyük fast food zincirlerinden birisi olan Yum! Brands, geçtiğimiz ay Türkiye’de İş Gıda tarafından işletilen franchise sözleşmesini feshetme kararı aldı. Bu gelişme, ülkedeki 537 restoran zincirinin belirsiz bir süreyle kapatılacağını beraberinde getirdi.
KFC ve Pizza Hut markalarının ürünlerini sunan restoranlar, tedarik zinciri sorunları nedeniyle şubelerini teker teker kapatmaya ve e-ticaret platformlarındaki satışlarını durdurmaya başladı. Bu süreçte, İş Gıda hakkında dikkat çekici bir gelişme yaşandı.
Mahkeme Konkordato Kararı Verdi
Halk TV’nin haberine göre, KFC ve Pizza Hut’ın yanı sıra Türkiye’nin kuruyemiş sektöründe önemli bir oyuncu olan Peyman Kuruyemiş’in de sahibi olan İş Gıda, üç şirketi ve grup şirketlerinin yöneticisi İlkem Şahin için konkordato başvurusunda bulundu. Mahkeme, iki şirket ve Öktem hakkında 3 aylık geçici mühlet kararı verdi.
Konkordato talebinde bulunulan şirketlerden Peyman Kuruyemiş’in merkezinin Eskişehir olduğu belirtilirken, mahkeme başvurunun bu bölgede yapılması gerektiğini ifade etti ve yetkisizlik nedeniyle başvuruyu reddetti.
Toplam Borç 7.7 Milyar TL
İstanbul Anadolu 1. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yapılan konkordato başvurusunda, söz konusu şirketlerin toplam borcunun 7.7 milyar TL’ye yaklaştığı tespit edildi. Ayrıca, grup şirketlerindeki toplam çalışan sayısının ise 6 binin üzerinde olduğu ifade edildi.
İş Gıda’nın borcuna farklı sektörlerde faaliyet gösteren şirketler aracılığıyla kefil olduğu bilgisi verilirken, mahkemeye yapılan başvuruda vade konkordatosu talep edildi.
Başvuruyu değerlendiren mahkeme, dün bir tedbir kararı aldı. İş Holding AŞ, İş Gıda Sanayi AŞ, İşhway Gıda Dağıtım AŞ ve İlkem Şahin için 3 aylık geçici mühlet kararı verildi.
Hazırlanan Rapor Şirketin Geleceğini Belirleyecek
Mahkemenin verdiği geçici mühlet süresi boyunca, şirketlerin mali tabloları oluşturulan konkordato komiser heyeti tarafından detaylı bir incelemeye tabi tutulacak. Nisan ayının sonuna kadar mahkemeye sunulacak olan raporda, eğer şirket ekonomik taahhütlerini yerine getiremezse, mahkeme dev şirketler hakkında iflas kararı alma yetkisini kullanabilecektir.