DOLAR 38,2932 -0.03%
EURO 43,6070 0.46%
ALTIN 4.092,48-0,14
BITCOIN 3538114-1,34%
İstanbul
11°

KAPALI

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Yumurta İthalatında Türkiye’nin Stratejik Rolü ve ABD ile İlişkiler

Yumurta İthalatında Türkiye’nin Stratejik Rolü ve ABD ile İlişkiler

ABONE OL
15 Şubat 2025 00:12
Yumurta İthalatında Türkiye’nin Stratejik Rolü ve ABD ile İlişkiler
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yumurta İthalatında Türkiye’nin Rolü

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, geçen yıl deneme alımları gerçekleştiren ABD ile haziran ayına kadar yaklaşık 15 bin ton yumurta talebi için ön anlaşma yapıldığını duyurdu. Afyon, “ABD, tahmin ettiğimizden daha uzun sürecek olan kuş gribi salgını sona erene kadar ihtiyaçlarını güvenli ve tedarik gücü yüksek olan Türkiye’den karşılayacak.” ifadelerini kullandı.

Son dönemde ABD’de yaşanan kuş gribi salgını, ülke genelinde yumurta arzını olumsuz yönde etkiledi. Ocak ayında yumurta ürün fiyatları, bir önceki aya göre yüzde 15,2 artış göstererek, bu artış Haziran 2015’ten bu yana kaydedilen en yüksek fiyat yükselişi olma özelliğini taşıdı. Ayrıca, bu yılın Haziran ayında yıllık fiyat artışının yüzde 53’ü bulduğu gözlemlendi. Salgın nedeniyle ABD’de geçen hafta itibarıyla 21 milyonun üzerinde kuş itlaf edilmiş durumda. Üretim kaybının etkisiyle ABD’nin yumurta ithalatı, Aralık 2024’te bir önceki aya göre yüzde 38 oranında artış gösterdi.

İç Tüketim ve İhracatın Dinamikleri

YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon, ABD’nin Türkiye’den yumurta alımına ilişkin taleplerini dile getirerek, “Belli bir miktar paket halinde talepleri mevcut. Bu paketi karşılamak için gerekli hazırlıkları yaptık ve yeterli miktarda üretimimiz var.” şeklinde konuştu. Ayrıca, uzak ve okyanus ötesi pazarlar için ABD’ye “medium” olarak adlandırılan orta büyüklükteki yumurtaların gönderildiğini belirtti.

Afyon, bu kapsamda, yumurtada hedeflenen ihracatın üzerinde bir ihracat yapılmadığına dikkat çekerek, “Ramazan ayı öncesi gerçekleştirilecek bu ihracatın iç piyasa fiyatlarına etkisi olacağı algısı yaratmamalıdır. Çünkü mevcut ihracata hazırlanmış yumurtalarımız bugün X ülkesine, yarın Y ülkesine gidebilir. Ancak sayı olarak iç tüketimden kesilmeyecektir.” dedi. Afyon, Amerika’ya yapılan ihracat veya Amerika’dan gelen talebin iç piyasa fiyatlarını etkilemeyeceğini, iç piyasa dinamiklerinin kendi içinde şekilleneceğini vurguladı.

Yeterli Üretim ve Diğer Pazarlar

Afyon, Türkiye’nin ihracat için yeterli üretim kapasitesine sahip olduğunu belirterek, “Yani, yüzde 100 yeterliliğimizin ardından yüzde 15-25 arasında değişen bir ihracat kapasitemiz mevcut. İç piyasanın ihtiyacını karşılıyoruz, bu üretimden fazlasını Körfez, Uzak Doğu veya Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gönderiyoruz. Bu dönemde AB’den de talepler var.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Ayrıca, Afyon, ABD’deki kuş gribi salgınının arz daralmasına yol açtığını ve bu nedenle dışarıdan yumurta alma ihtiyacı duyulduğunu ifade etti. “2024 yılında deneme alımları gerçekleştiren ABD ile haziran ayına kadar çıkışı yapılacak 15 bin ton civarı yumurta talebi için ön anlaşma yapıldı. Bu miktarı karşılayacak firmalarımız, diğer ülkelere yaptıkları ihracat miktarından kesinti yaparak bu talebi karşılayacak.” dedi. Türkiye’nin yumurta üretiminde dünyada önde gelen ülkelerden biri olduğunu belirten Afyon, ABD’nin diğer ülkelerden yumurta tedarik etme olanağının sınırlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Afyon, “ABD, kuş gribi salgını sona erene kadar ihtiyacını güvenli ve tedarik gücü yüksek olan Türkiye’den sağlamayı sürdürecektir.” şeklinde konuşarak, Türkiye’nin uluslararası pazarlardaki önemini bir kez daha vurguladı.


En az 10 karakter gerekli