DOLAR 35,2086 0.02%
EURO 36,7961 0.02%
ALTIN 2.968,290,01
BITCOIN 3384513-0,61%
İstanbul

AÇIK

  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
  • Footer 3
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği’nden Israfı Önleme ve Yeni Düzenlemeler Üzerine Açıklama
  • Gazete Köşesi
  • Ekonomi
  • Yumurta Üreticileri Merkez Birliği’nden Israfı Önleme ve Yeni Düzenlemeler Üzerine Açıklama

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği’nden Israfı Önleme ve Yeni Düzenlemeler Üzerine Açıklama

ABONE OL
23 Eylül 2024 16:00
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği’nden Israfı Önleme ve Yeni Düzenlemeler Üzerine Açıklama
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği’nden Önemli Açıklama

Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan yumurtaya ilişkin tebliğ taslağı ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. Yapılan düzenlemeye göre, yumurtanın raf ömrü için “son tüketim tarihi” yerine “tavsiye edilen tüketim tarihi” ibaresinin kullanılmasının, israfın önüne geçilmesine yardımcı olacağını vurguladı.

Hazırlanan bu değişiklik taslağı, Avrupa Birliği’nin (AB) ilgili tüzüğündeki, “A sınıfı yumurtanın tüketiciye ulaştırılma süresi yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olur” ifadesine dayanarak düzenlenmiştir. Ayrıca, AB tüzüğünde yer alan “A sınıfı yumurtalar, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılmalı, işaretlenmeli ve paketlenmeli; yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde işaretlenmeyen A sınıfı yumurtalar B sınıfı (gıda sanayinde kullanılan) yumurta olarak değerlendirilir” ifadesi de tebliğ taslağına eklenmiştir.

Israfı Önlemek İçin Tavsiyeler

Afyon, yumurtaların israf edilmeden tüketilebilmesi amacıyla raf ömrü için “son tüketim tarihi” ibaresi yerine, AB’deki gibi “tavsiye edilen tüketim tarihi” ifadesinin kullanılacağını belirtti.

MUHAFAZA EDİLME KOŞULLARI KULLANIM ÖMRÜNÜ ETKİLİYOR

YUM-BİR Başkanı İbrahim Afyon, yumurtanın uygun koşullarda muhafaza edilmesi durumunda kullanım ömrünün uzayacağını ifade etti. “Marketlerde raflarda 15 ya da 20’nci gününde aldığımız ve evimizde buzdolabında 35-40 gün beklettiğimiz yumurtaları, ‘ziyan oldu, kullanılmaz’ diyerek çöpe atıyoruz. Bu, milli bir israf. Bu israfı önlemek için 35-40 günlük yumurtalar da uygun koşullarda muhafaza edilirse tüketilebilir” dedi.

Ayrıca, yumurtaların tüketiciye ulaştırılma süresinin yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olmasının tavsiye edildiğini belirten Afyon, tebliğdeki düzenlemenin bu anlamda doğru bir karar olduğunu vurguladı. Vatandaşların bu konuda bilinçlendirilmesi gerektiğine dikkat çekti:

  • Kabuk bütünlüğü bozulmamış yumurtalar
  • Bakteri üremesine sebep olmamış olanlar
  • Aşırı sıcağa maruz kalmamış ve tozlu ortamda bulunmamış yumurtalar

Bu koşullar altında yumurtaların ömrünün çok daha uzun olacağını ifade eden Afyon, “Temin edildikten sonra 90 günde yumurta tüketen ülkeler de var. Ama biz AB kriterlerine uygun olarak 28 günü baz almışız” dedi.

Denetimlerin Önemi

Marketlerde bu konuda denetimlerin yapıldığını belirten Afyon, marketlerde bulunan yumurtalarda 28 günün ardından raflardan toplanma kriterinin bulunduğunu ifade etti. “Taslakta ’28 günde nihai tüketiciye ulaştırılır’ ibaresi var. Yani 28 günün ardından tüketiciye ulaşmıyorsa raflardan toplanacak. Rafta kalma süresi olan 28 gün değişmiyor” şeklinde konuştu.

En az 10 karakter gerekli